Zločin iz 1992. godine

Podignuta optužnica protiv Edina Sakoča za ratni zločin na području Čapljine

Vijesti / Flash | 16. 04. 2016. u 07:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Edina Sakoča, zvanog "Edo", rođenog 7. ožujka 1959. godine u Stocu, državljanina BiH, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, na području Čapljine i okolice, u svojstvu pripadnika HVO-a, sam i zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Počitelja i Čapljine.

U optužnici se navodi da je 9. srpnja 1992. godine, optuženi zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, došao u kuću civila srpske nacionalnosti, gdje se nalazilo više civila, odakle je odveo jednu ženu srpske nacionalnosti, koju je tijekom transporta prema logoru Dretelj, mučio, zlostavljao i silovao.

Također, optuženi se tereti da je nakon toga, zajedno sa još jednim pripadnikom HVO-a, ponovno došao u kuću gdje su bili civili srpske nacionalnosti, nakon čega su pucanjem iz vatrenog oružja u glavu, ubili dvije žene srpske nacionalnosti, te njihova tijela iznijeli ispred kuće i zapalili.

Optuženi se više godina se nalazio u Sjedinjenim Američkim Državama, odakle je 19. veljače ove godine izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH izražava zahvalnost vlastima SAD za pomoć u lociranju i izručenju ovog osumnjičenog, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close