Livno

Podignuta optužnica protiv Andabaka zbog zločina u Livnu

Vijesti / Flash | 01. 12. 2014. u 12:58 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Zdenka Andabaka kojom ga tereti za zločine nad civilima počinjene na području Livna.

Andabak se nepotvrđenom optužnicom tereti da je u srpnju 1993. godine, kao pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina i zapovjednika Druge lakojurišne bojne vojne policije HVO-a na ovom području, sudjelovao u zlostavljanju i ubojstvima civila na području općine Livno.

Kako je priopćeno iz Državnog tužiteljstva, Andabak se tereti da je 21. srpnja 1993. godine u selu Grborezi (općina Livno) rukovodio akcijom u kojoj su njegovi podređeni ubili dvojicu bošnjačkih civila i zlostavljali jednu ženu ispred njihovih obiteljskih kuća.

"Optuženi je osobno usmrtio jednog od ranjenih civila, kojeg su prethodno ranili pripadnici jedinice kojom je zapovijedao. Tijekom akcije, uz prijetnju, fizički je zlostavljao jednu osobu tako što joj je prvo naredio da legne na zemlju i stavi ruke na glavu, zatim je kundakom puške udario u vilicu i izbio dva zuba, usljed čega je civil pretrpio snažne fizičke i psihičke patnje", navodi se iz Tužiteljstva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, naveo je Justice report.

Kopirati
Drag cursor here to close