Akcija ''Loto''

Podignuta optužnica protiv 15 osumnjičenih za prevare pri stjecanju invalidske mirovine

Vijesti / Flash | 16. 12. 2015. u 13:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banjalučko Okružno tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv petnaest osoba zbog sumnje da su počinili kaznena djela primanje i davanje mita, trgovina utjecajem, krivotvorenje ili uništavanje službene isprave.

Oni su osumnjičeni nakon što je okončana istraga kodnog naziva ''Loto''.

Iz Banjalučkog Okružnog tužiteljstva su precizirali da su prijavljeni tijekom 2013.godine, na području Grada Banja Luka, putem posrednika omogućavali zainteresiranim osobama s područja Mrkonjić-Grada, Ribnika, Šipova i Kneževa da za određene novčane iznose pribave potrebnu medicinsku dokumentaciju (otpusna pisma, nalaze i mišljenja Kliničkog centra Banja Luka) koju su osobe koristile u postupku ocjene radne sposobnosti kod Fonda MIO RS.

Nakon pribavljanja potrebne medicinske dokumentacije zainteresirane osobe su je uz zahtjev za ocjenu radne sposobnosti podnosili u Fond MIORS-a, pri čemu su putem posrednika davali novčane iznose od 6.000 do 8.000 konvertibilnih maraka, kako bi oni posredovali kod liječnika-vještaka, koji u Fondu MIORS-a odlučuju o ocjeni radne sposobnosti, da zainteresirane osobe budu ocjenjene kao radno nesposobne, bez obzira da li ispunjavaju zakonom predviđene uvjete i tako ostvare pravo na invalidsku mirovinu.

Ova akcija je realizirana u prosincu 2013. godine, u suradnji s MUP-om RS, Upravom kriminalističke policije na području Grada Banja Luka, Mrkonjić-Grada, Šipova, Ribnika, Kneževa.

Osumnjičeni su Zoran Perduv, Milica Obradović i Vojko Subošić, svi iz Banja Luke za produženo kazneno djelo krivotvorenje ili uništavanje službene isprave, Mladen Marković iz Banja Luke, Milenko Pađen iz Kneževa, Beba Žarić Đajić i Stanko Obradović, također iz Banje Luke za krivotvorenje ili uništavanje službene isprave.

Duško Račić iz Banje Luke osumnjičen je zbog produženog kaznenog djela primanje mita, u stjecaju, s kaznenim djelom krivotvorenje ili uništavanje službene isprave, Drena Petrović i Nada Kukavica iz Banje Luke, zbog produženog kaznenog djela trgovina utjecajem.

Mlađa Rogića se tereti zbog produženog kaznenog djela trgovina utjecajem, u stjecaju s kaznenim djelom davanje mita u poticaju, Milenka Dukića iz Kneževa zbog kaznenog djela davanje mita, Dijanu Zorić iz Banje Luke zbog kaznenog djela primanje mita, Boru Čulića iz Mrkonjić-Grada zbog kaznenog djela davanje mita i Žarka Muždeka iz Šipova zbog kaznenog djela davanje mita.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje sucu za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banja Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close