Islamska država

Podignuta optužnica protiv 12 osoba zbog ratovanja na strani Islamske države

Vijesti / Flash | 15. 05. 2015. u 08:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 12 osoba, državljana BiH, koji se terete da su postali članovi organizirane terorističke skupine i protuzakonito sudjelovali u oružanim sukobima na području Sirije i Iraka.

Optuženi se terete da su u tijekom 2013. i 2014. godine, kao pripadnici tzv. selefijske zajednice u BiH organizirane na području Bosne i Hercegovine, izvan zvaničnih institucija Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, u nekoliko gradova i mjesta na području Bosne i Hercegovine prihvatili radikalnu ideologiju tzv. Islamske države organizirane na teritoriju Sirije i Iraka te prikupili sredstva i napustili BiH s ciljem priključenja terorističkim organizacijama Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) koje djeluju na području Sirije i Iraka a koje su od strane Vijeća Sigurnosti UN-a proglašene kao terorističke organizacije i skupine.

Optuženi se terete da su organizirano i u dogovoru s njima poznatim osobama, odlazili na područje R Turske, odakle su ilegalno prelazili na teritoriji Sirije gdje su boravili više mjeseci te sudjelovali u terorističkim aktivnostima ovih terorističkih skupina u Siriji i Iraku.

Optuženi se terete za kaznena djela Organiziranje terorističke skupine iz članka 202d. stavak 2. KZ-a BiH u svezi s kaznenim djelom Terorizam iz članka 201. stav 1. Krivičnog zakona BiH i kazneno djelo protuzakonitog pridruživanja vojnim snagama, organiziranim, obučenim, opremljenim ili mobiliziranim protivno Zakonu o obrani BiH iz članka 162.a KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH u ovom predmetu provelo je višemjesečnu i detaljnu istragu u suradnji s policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH kao i partnerskim agencijama u borbi protiv terorizma iz regije i svijeta.

Tijekom aktivnosti realiziranih po nalogu Tužiteljstva BiH i provedenih združenih policijskih akcija i aktivnosti s ciljem lišenja slobode i pretresa objekata koje koriste osumnjičeni, pronađeni su dokazni materijali među kojima je oružje, bombe, streljivo i specijalistička vojna oprema, čija nabava i držanje ni pod kojim uvjetima nisu dozvoljeni civilima i građanima BiH, a koja će biti korištena kao dokazni materijal u postupku.

Optuženi su: Fatih (Avdulah) Hasanović, zv. „Ebu Sara“, rođen 29.04.1991. godine u Zvorniku, Enes Mešić, rođen 07.01.1987. godine u Tuzli, Jasmin Jašarević, zv. „Ebu Rewaha i Japa“ rođen 09.08.1987. godine u Tesliću, Emin Hodžić, rođen 28.10.1992. godine u Sarajevu,  Mirza Kapić, rođen 07.06.1980. godine u Banja Luci, Salko Imamović, rođen 23.09.1986. godine u Sarajevu, Adem Karamuja, rođen 28.02.1983. godine u Kaknju,. Fikret Hadžić, rođen 05.10.1957. godine u Slapnici, Enver Lilić, rođen 01.05.1977. godine u Han Pijesku, Ibro Delić, rođen 18.01.1971. godine u Žepču, Samir Hadžalić, rođen 12.09.1986. godine u Doboju i Mehmed Tutmić, rođen 28.02.1958. godine u Zenici.

Tužiteljstvo BiH će odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem 25 svjedoka i stručnih vještaka a uz optužnicu je priloženo više od 100 dokaznih materijala.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH zajedno s partnerskim agencijama nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma i svih kaznenih djela koja imaju veze sa terorizmom i terorističkim aktivnostima, s ciljem stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana BiH, priopćeno je Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close