Sud BiH

Počinju suđenja za zločine u Rudom, Višegradu, Goraždu i Stocu

Vijesti / Flash | 29. 05. 2016. u 17:32 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Sudu BiH sljedećeg tjedna će početi suđenja u tri predmeta, i to za zločine počinjene u Rudom, Višegradu, Goraždu i Stocu.

U ponedjeljak, 30. svibnja počet će suđenje Ahmetu Sejdiću, bivšem zapovjedniku Prve višegradske brigade Armije BiH (ABiH), optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo, Višegrad i Goražde.

Suđenje Mili Pažinu, Ivici Markoviću te Vidu i Josipu Krešiću, nekadašnjim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženima za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Stoca, počet će u četvrtak, 2. lipnja.

Isti dan će početi i suđenje Miodragu Mitrašinoviću, optuženom za zločin počinjen u Štrpcima kod Višegrada.

Saslušanje prvih svjedoka na suđenju Miloradu Radakoviću i Goranu Pejiću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora u lipnju 1992. godine, planirano je za utorak, 31. svibnja.

Za ponedjeljak, 30. svibnja, zakazana je statusna konferencija u predmetu protiv Zulfikara Ališpage, bivšeg zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar", optuženog za zločine počinjene u selu Trusina, općina Konjic.

U ovom predmetu, koji prema službenoj stranici Suda, "trenutno 'miruje' zbog zdravstvenog stanja optuženog", posljednja statusna konferencija, na kojoj je Sud zatražio novo vještačenje optuženog, održana je u rujnu 2015. godine.

U utorak, 31. svibnja bit će nastavljeno suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, nekadašnjim pripadnicima Teritorijalne obrane Armije BiH (TO ABiH), za zločine počinjene u srebreničkim selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Sljedećeg tjedna će se pred Sudom BiH nastaviti suđenja i za zločine počinjene u Mostaru, Zvorniku, Bosanskoj Krupi, Trnovu, Orašju, Konjicu, Kladnju i Prijedoru, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close