Imenovanja

Počinje utrka za 30-tak fotelja

Vijesti / Flash | 04. 11. 2015. u 11:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH na sjednici u četvrtak trebalo bi razmatrati prijedloge za imenovanje vršitelja dužnosti rukovodilaca institucija BiH i njihovih zamjenika kojima je istekao mandat, objavio je Dnevni avaz navodeći kako su zbog toga su ovih dana ''užurbano u pripremi imena kadrova koji će preuzeti dužnosnici od dosadašnjih čelnika u najmanje desetak institucija na čijem su čelu bili direktori kojima je odavno istekao mandat''.

Tako bi trebali biti imenovani vršitelji dužnosti direktora u Direkciji za europske integracije BiH, Agenciji za statistiku, Agenciji za unapređenje stranih investicija, Agenciji za sigurnost hrane, Institutu za akreditiranje, Agencije za nadzor nad tržištem, Agenciji za lijekove i medicinska sredstva.

Još nije poznato kako će biti riješeno pitanje imenovanja novog direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), čijem je direktoru Almiru Džuvi, također, istekao mandat, odnosno hoće li već u četvrtak biti imenovani vršitelji dužnosti, navodi Avaz.

Prema pisanju sarajevskog lista, vršitelji dužnosti direktora i njihovih zamjenika mogli bi biti imenovani u čak tridesetak institucija.

''Kako saznajemo, najviše problema Vijeću ministara donijet će imenovanja čelnika Agencije za lijekove i medicinska sredstva i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Jer, u ova dva slučaja okončane su natječajne procedure i Srđan Rajčević još prošle godine predložen je za direktora RAK-a. No, aktualni saziv Vijeća ministara želi svog čovjeka na ovoj poziciji, ali saznajemo da Vijeće RAK-a ne želi povući svoj prijedlog za Rajčevićevo imenovanje'', stoji u tekstu Dnevnog avaza, koji navodi kako je isti slučaj i s Agencijom za lijekove i medicinska pomagala.

Naime, Avaz navodi da, iako je to traženo, Stručno vijeće Agencije, zaduženo za predlaganje direktora, ne želi povući svoj materijal dostavljen Vijeću ministara. Nataša Grubiša, dosadašnja direktorica Agencije, kazala je za Avaz da ne očekuje da bude imenovana ni za v. d.

Iako ova odbijanja vjerojatno neće odgoditi imenovanje čelnika prema političkom dogovoru aktualnih vlasti, ipak će se ovi materijali morati naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara, najvjerojatnije već u četvrtak. Vijeće ministara na sjednici u četvrtak trebalo bi se izjasniti i o prijedlogu ministra sigurnosti Dragana Mektića da na mjesto direktora Agencije iza istrage i zaštitu (SIPA) bude imenovan Perica Stanić.

Ranije je Vijeće ministara zadužilo Agenciju za državnu službu da u skladu s drugim institucijama raspiše javne oglase za izbor i imenovanje direktora Službe za poslove sa strancima i zamjenika direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja. Također, Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da raspiše javne oglase za izbor i imenovanje članova Vijeća za poštanski promet BiH i direktora Regulatornog odbora željeznica BiH. Trenutno su u tijeku natječajne procedure za imenovanje na još nekim pozicijama u državnim institucijama, ali Avaz navodi da se očekuje da će i na tim pozicijama biti imenovani vršitelji dužnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close