Fotelje

Počinje raspodjela: Svi bi ministarstvo financija

Vijesti / Flash | 28. 11. 2014. u 07:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Počinju razgovori o raspodjeli pozicija'', potvrdio je Dnevnom avazu Safet Softić, potpredsjednik SDA, dodavši da je mnogo toga još nejasno.

''Treba sjesti i razgovarati. Ne bih sada govorio o pozicijama, jer ništa službeno nije dogovoreno. Ali, znam da se sve treba riješiti do utorka, 2. prosinca, jer je tada zakazano konstituiranje sjednice Parlamenta FBiH'', rekao je Softić.

Ono što je jasno jeste da pozicija predsjednika Federacije BiH pripada HDZ-u BiH.

S druge strane, Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, rekao je za Avaz kako će ova stranka tražiti da u Vijeću ministara BiH ima tri ministra i četiri zamjenika, a u FBiH pet ministara i jedno srpsko ministarsko mjesto.

''Od konkretnih mjesta na razini BiH očekujemo da Ministarstvo vanjskih poslova BiH bude naše. No, treba sjesti i sve dogovoriti'', istaknuo je Čović.

No, Avaz tvrdi da je iz izvora bliskih SDA doznao kako se već neformalno uveliko pregovara o tome kome će pripasti koja pozicija, pa tako navodi da je već poznato da će SDA predložiti mandatare za sastav vlada.

''Bez obzira na sve, SDA neće olako prepustiti HDZ-u BiH poziciju ministra financija u Vladi FBiH, jer ova stranka to traži i na državnoj razini. Mi ćemo insistirati na pozicijama ministarstava poljoprivrede, energije, ali i financija. U DF-u isto žele Ministarstvo energije, gdje je kandidat Damir Bećirović, te još i resor prometa'', kaže neimenovani izvor iz SDA.

Isti izvor ističe kako su se u HDZ-u BiH izjasnili da na federalnoj razini žele i Ministarstvo za boračka pitanja, a na državnoj razini Ministarstvo pravde te, kao što je Čović ranije potvrdio, ministarstvo vanjskih poslova.

Iz Kadrovske komisiji SDA tvrde kako se u toj stranci još nisu odlučili tko će biti premijeri na federalnoj i državnoj razini te da su male šanse da Halid Genjac bude predsjedatelj Vijeća ministara.

''Prije samih izbora rukovodstvo SDA je obećalo da će to biti Adil Osmanović. On za sada ima najviše prijedloga. No, treba još sačekati. Tko zna što će se još događati'', rečeno je Avazu iz Kadrovske komisije SDA.

Sastanak izaslanstava SDA, HDZ-a BiH i DF-a na kojem bi se razgovaralo o raspodijeli pozicija u Vladi Federacije i Vijeću ministara BiH trebao bi biti održan do kraja tjedna, a moguće da se održi i danas.

''No, kako formiranje vlasti u županijama ide sporo ili nikako, u središnjicama stranaka ima više nego dovoljno vremena da se razbukta borba među kadrovima stranaka za fotelje u izvršnoj vlasti'', piše Dnevni avaz.

Inače, nakon sjednice Predsjedništva stranke, SDA je priopćila kako je vrijeme da se krene u uspostavu vlasti SDA zahtijeva da se odmah zakaže konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma PSBiH i izabere rukovodstvo Doma, a da Predsjedništvo BiH otpočne proces imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Za ovaj proces, navela je SDA nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, ispunjeni su svi uvjeti i nema razloga za bilo kakva odlaganja.

Kopirati
Drag cursor here to close