Kuća za najgore

Počinje izgradnja zatvora vrijednog skoro 40 milijuna eura

Vijesti / Flash | 11. 08. 2014. u 06:38 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Istočnoj Ilidži, u naselju Naklo, danas će početi izgradnja zatvora BiH, čiji je kapacitet 300 zatvorenika i 50 pritvorenika, izjavio je Srni zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj.

"Ova zatvorska ustanova BiH moći će zadovoljavati najviše europske standarde u ovoj oblasti i sigurno će biti najsuvremenija u regiji, a ne samo u BiH", istaknuo je Radulj.

Prema njegovim riječima, rok za izgradnju zatvora je dvije godine, tako da se može očekivati da ovaj kapitalni projekt u cijelosti bude realiziran do kraja 2016. Potvrdio je kako će u zatvor biti upućivane osobe kojima Sud BiH odredi kaznu zatvora ili pritvor. Izgradnja zatvora povjerena je češko-španjolskom konzorciju OHL ŽS - Brno i OHL Madrid.

Ovo je prva zatvorska ustanova u BiH koja će ispunjavati europske standarde za smještaj osuđenih osoba, odnosno poštovat će europska zatvorska pravila.

Vrijednost projekta je 39,6 milijuna eura, od čega je 6,45 milijuna iz proračuna BiH, 11,15 milijuna donatorskih sredstava EU i Švedske, 1,7 tehničke pomoći EU, 19,3 kredita Razvojne banke Vijeća Europe i 1,1 milijun dolara je donacija Vlade SAD, što je namijenjeno za obuku zatvorskog osoblja.

Vrijednost ugovora po izvođenju radova je 26,5 milijuna eura. Kompleks zatvora prostirat će se na površini od 24.000 četvorih metara, a ćelije bi trebale biti veličine 12 četvornih metara. Oko 30 posto radova na izgradnji zatvora trebale bi izvoditi domaće firme kao podizvođači. U početku, u ovom zatvoru boravit će samo osuđenici muškarci.

U Ministarstvu pravde BiH rečeno je ranije da će značajan dio sredstava biti utrošen na najnovije visokosigurnosne sustave, jer će u državnom zatvoru kaznu izdržavati najopasniji osuđenici i pritvorenici, ratni zločinci i drugi najteži prijestupnici u svim oblicima kriminala.

Planiran je i poseban blok za agresivne zatvorenike, a po potrebi će se osiguravati sva potrebna liječnička zaštita, bez napuštanja zatvorskog kruga.

Kopirati
Drag cursor here to close