Počinje evidencija imovine izbjeglih Srba u Sloveniji, Federaciji i Hrvatskoj

Vijesti / Flash | 15. 12. 2015. u 12:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez Srba iz regije kreće s evidencijom imovine izbjeglih i prognanih osoba i drugih oštećenih građana Srbije koja im je otuđena, oštećena, uništena ili neadekvatno prodana i razmijenjena u Sloveniji, Hrvatskoj i Federaciji BiH, najavio je predsjednik tog saveza Miodrag Linta.

Posljednji popis imovine izbjeglih i prognanih Srba urađen je prije gotovo 20 godina i tada ga je organiziralo Ministarstvo pravde bivše Savezne Republike Jugoslavije, a ovog puta popis organizira Savez Srba iz regije, prenosi Tanjug.

"Glavni razlog za popis imovine je to što su prethodni podatci zastarjeli i nisu više točni", rekao je za RTS predsjednik Saveza Srba iz regije Miodrag Linta.

Akcija saveza traje do 15. ožujka slijedeće godine i svi Srbi koji imaju takve probleme treba da popune obrasce na osnovu kojih će se napraviti evidencija imovine, a koji će zatim biti proslijeđeni europskim institucijama kako bi se problemi riješili.

"Očekujemo da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Sarajevo, Zagreb i Ljubljanu da ispune svoje obveze jer je nedopustivo da i poslije 20 godina pitanje imovine i druga osnovna prava prognanih nisu riješena", rekao je Linta.

Prema nekim procjenama, riječ je o imovini vrijednoj 30 milijardi dolara.

"To je ogromno bogatstvo koje je uništeno, oteto ili nestalo. Ti problemi treba da budu izvučeni na stol i o njima treba da se razgovara", rekao je predsjednik Saveza Srba iz regije.

Oni koji žele da evidentiraju otetu i uništenu imovinu mogu to da učine u naredna tri mjeseca, a svi podaci i formulari mogu se naći na web stranici saveza.

Savez će se baviti i rješavanjem stambenog pitanja za izbjeglice koje to pitanje još nisu riješile.

Kopirati
Drag cursor here to close