Suvremena Čarolija Entuzijazma Novih Aktivista

Početak realizacije projekta S.C.E.N.A.

Tijekom provedbe projekta igrati će se 5 predstava kao inspiracija za 700 mladih da se uključe u kreiranje kulturno-umjetničkih sadržaja i da glumom izraze svoje interese i potrebe.
Vijesti / Flash | 28. 09. 2023. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje "Dignitet" iz Mostara će sa partnerima Youth for Peace iz Sarajeva i Vijećem mladih grada Mostara kroz umjetnost pokazati kako na najbolji način riješiti probleme nedovoljne uključenosti mladih u rad zajednice, posebno u kulturološkim i umjetničkim sadržajima, te probleme neadekvatnog korištenja slobodnog vremena mladih. Na vrlo poseban i kreativan način - kroz performans koji bi približio mladima srodne ideje kroz umjetnost.

Jednom davno Aristotel je kazao da cilj umjetnosti nije da predstavi vanjski izgled i postojanje stvari, nego njihov unutarnji značaj. Zato je umjetnost instrument promjena i ovaj projekt je simbolično nazvan S.C.E.N.A. – Suvremena Čarolija Entuzijazma Novih Aktivista postaje korak ka novim uticajima. Projekt se provodi uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Cilj projekta je naprijediti položaj mladih Mostara, Prozor-Rame, Stoca, Jablanice i Čapljine putem umjetničkog aktivizma kao alternativnog alata za unapređivanje kvalitete života i razvoja punih potencijala mladih. Projekt se fokusira na dva problema: nedovoljnu uključenost mladih u rad zajednice, s naglaskom na kreiranje i sudjelovanje u kulturno-umjetničkim sadržajima te neproduktivno korištenje slobodnog vremena.

Ovaj projekt ima ambiciozan cilj: unaprijediti položaj mladih u 5 zajednica kroz umjetnički aktivizam, okupiti 1144 sudionika uključujući fokus grupe i radionice s mladima, sastanke s predstavnicima institucija i kulturnih manifestacija te dvodnevni trening za mlade iz svih lokalnih zajednica. 

Foto: PR / Sastanak u prostorijama Digniteta

Tijekom provedbe projekta igrati će se 5 predstava kao inspiracija za 700 mladih da se uključe u kreiranje kulturno-umjetničkih sadržaja i da glumom izraze svoje interese i potrebe.

A imaju li mladi u Hercegovini priliku doći na atraktivne kulturne događaje i na taj način imati malo veći poticaj za kreativno stvaralaštvo?

Prema istraživanjima provedenim od strane Udruženja Dignitet i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, mladi su naveli da su im ovakvi događaji potrebni i da je primijetno smanjeno aktivno uključivanje mladih u kulturna događanja i umjetničke projekte.

Ovo je prilika da mladi odigraju predstavu za mlade, i ovo je formula koja je već osuđena na uspjeh - jer glumac mora najprije uvjeriti samog sebe, a onda potaknuti i uvjeriti publiku u vrijednost dobre ideje.

Konačno projektom se želi stvoriti i povezanost između mladih koja će biti podloga za buduće zajedničke aktivnosti te unapređenje umjetničkog aktivizma u HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close