Oslobođenje

Početak kraja ISIL-a: Nakon Palmire ništa nec´e biti isto

Vijesti / Flash | 29. 03. 2016. u 06:56 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oslobođenje drevne Palmire odjeknulo je kao važna pobjeda sirijske vlade nad ISIL-om. Palmira nije veliki grad, poput Homsa ili Rake, ali njezino oslobođenje izazvalo je uzbuđenje i oduševljenje. Prema riječima Slobodana Jankovic´a iz beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i gospodarstvo kaže da je važno da se ISIL potisne što više na istok i istisne iz zapadnog dijela Sirije.

„Paralelno sa oslobađanjem Palmire došlo je i do oslobađanja grada Sindžara na sjeveru Iraka, koji su oslobodili irački Kurdi, tako da se sve više sužava teritorij koji ISIL kontrolira. Otprilike, njezina područja sjeku se iz Sirije centralnim pravcem od zapada ka istoku, a u Iraku od sjevera ka jugu i od juga ka sjeveru“, kaže Jankovic´.

Palmira se nalazi na raskršc´u puteva koji vode ka Damasku i Homsu i ka područjima koji su pod kontrolom ISIL-a. Jankovic´ podsjec´a da je istovremeno sa Palmirom u Iraku oslobođen grad Sindžar, još jedna važna strateška točka koja leži između rijeka Tigar i Eufrat. Sa oslobođenjem ova dva grada, djelomično je presječena veza između sirijskog i iračkog dijela teritorija pod kontrolom ISIL-a, tako da se može rec´i da akcije oslobađanja Palmire i Sindžara predstavljaju početak kraja ISIL-a.

Sa druge strane, oslobođenje Palmire ima i svoju simboliku. Kada je ISIL zauzeo Palmiru, ona je, zahvaljujuc´i divljačkom ponašanju islamista postala simbol, poput Gernike, baskijskog grada koji su tijekom španjolskog građanskog rata fašisti avionskim bombama sravnili sa zemljom.

Simbolika Palmire je možda još značajnija od Gernike kao grada koji simbolizira uništavanje, smatra akademik Ljubodrag Dimic´, zato što Palmira ima tisućugodišnje trajanje, građen je i rušen više puta u povijesti, ali je dočekao naše doba kao vrijeme u kome varvari više ne postoje. Međutim, Palmira je, kada ju je osvojio ISIL, postala klasična povijesna lekcija o tome na koji način su nestale stare civilizacije, kaže Dimic´.

„U sudaru sa sasvim isključivim tumačenjem religije, sve ono što je predstavljalo antičko naslijeđe podložno je razaranju i uništavanju. Ako je rušenje Budinih kipova u Bamijanu prije jednog desetljeća najavilo da stiže novi varvarizam koji briše civilizacijske tekovine, koji ne pripada samo prostoru i narodima koji tu žive, Palmira je novi simbol onoga šta se može dogoditi, ne samo ostacima ljudske civilizacije, vec´ ljudskoj civilizaciji“, kaže Dimic´.

Pripadnici ISIL-a držali su antički grad Palmiru pod okupacijom gotovo godinu dana. Tijekom okupacije razorili su neprocenjivo kulturno blago — nekoliko hramova i slavoluk iz rimskog razdoblja, a od muzeja su napravili zatvor, prenosi Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close