VSTS

Počeo disciplinski postupak protiv Salihovića

Vijesti / Flash | 27. 01. 2017. u 09:17 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća /VSTS/ BiH danas je započela disciplinski postupak protiv suspendiranog glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića. Disciplinski tužitelj počeo je sa iznošenjem dokaza na ročištu koje je zatvoreno za javnost. Ročištu prisustvuju Salihović i njegov odvjetnik.

Glasnogovornica VSTS-a Marjana Popović rekla je ranije Srni da su ročišta u vezi sa ovim predmetom zakazana i za 31. siječanj, te 1. veljače.

"Hoće li doći do nekih pomjeranja u rasporedu održavanja ročišta, zavisi od prvostupanjske disciplinske komisije koja vodi ovaj postupak. Za sada ostaje ovaj objavljeni raspored", navela je Popović.

Na pripremnom ročištu održanom 10. siječnja Disciplinska komisija donijela je odluku o pokretanju disciplinskog postupka, nakon što su obje strane iznijele plan izvođenja dokaza. Neki od svjedoka koji će dati iskaz u korist disciplinskog tužitelja su tužitelji Dubravko Čampara, Božo Mihajlović i Mirza Hukeljić.

S druge strane, u korist Salihovića iskaz bi trebao dati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić, ministar sigurnosti Dragan Mektić i novinar Mato Đaković.

Kada budu izvođeni dokazi za tri točke tužbe protiv Salihovića, najavljeno je da će javnost biti isključena, dok će ročište biti otvoreno za dvije tpčke za koje ga tereti optužnica. Ured disciplinskog tužitelja tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sucem ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje suca ili tužitelja.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužiteljstva BiH.

Salihović je navode disciplinskog tužitelja odbacio kao netočne. Usporedo s disciplinskim postupkom, Tužiteljstvo BiH vodi kaznenu istragu protiv Salihovića.

Kopirati
Drag cursor here to close