Tužba stara sedam godina

Počelo suđenje hrvatskom novinaru kojeg tuži Dodik

Tužba je stara oko sedam godina, a podnesena je zbog tekstova koje je objavljivao u vezi s tzv. aferom Hypo banka, navodnim Dodikovim računima i transakcijama u toj nekadašnjoj banci, u vrijeme dok je bio predsjednik RS-a.
Vijesti / Flash | 07. 02. 2019. u 13:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Osnovnom sudu u Banja Luci danas je održano pripremno ročište po tužbi Milorada Dodika protiv novinara iz Hrvatske Domagoja Margetića.

Margetić je rekao da je tužba stara oko sedam godina, a podnesena je zbog tekstova koje je objavljivao u vezi s tzv. aferom Hypo banka, navodnim Dodikovim računima i transakcijama u toj nekadašnjoj banci, u vrijeme dok je bio predsjednik RS-a.

''Svojim dolaskom želio sam poslati poruku da moramo poštovati institucije susjednih država. Poštujem institucije BiH, iako sam imao pravne savjete da se ne pojavim u sudu u Banja Luci, ali sam smatrao da bi to za mene kao novinara bilo neprihvatljivo'', rekao je Margetić te istaknuo da se odazvao na suđenje u Banja Luci iako je državljanin druge zemlje.

Uložio je prigovore, jer nije dobio tužbu, a ima ''sedam kilograma'' dokaza za tekstove koje je pisao u to vrijeme, a zbog kojih je tužen.

Dodikov opunomoćenik, advokat Goran Bubić, je potvrdio da je tužbeni zahtjev smanjen sa 100.000 KM na 8.000 KM.

Odbacio je tvrdnje Margetića da je postupak, koji je pokrenut protiv njega, „pritisak na novinare“.

''Takvim obraćanjem pritisak vrši tuženi, jer za svoje tvrdnje ne daje dokaze'', rekao je Bubić.

Mergetić, međutim,  tvrdi da je imao probleme sa pronalaskom advokata u RS-u, jer se “boje”, a odbacio je tužbeni zahtjev jer ga smatra neosnovanim.

Kopirati
Drag cursor here to close