Borislav Paravac

Počelo suđenje bivšem članu Predsjedništva BiH

Vijesti / Flash | 05. 04. 2016. u 15:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi počelo je suđenje bivšem članu Predsjedništva BiH, Borislavu Paravcu koji se tereti za ratne zločine na području Doboja i Teslića.

On i još trojica ptuženih terete se za zločine počinjene nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom na spomenutom području.

Milan Ninković, Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić optuženi su da su od početka svibnja 1992. do kraja 1993. godine sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je bio usmjeren protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

Optuženima su na teret stavljeni napadi vojske, policije i paravojnih formacija prilikom kojih su civili ubijani i zarobljavani, te odvođeni u logore na više lokacija na području Doboja.

"Više od tisuća osoba je zatvoreno u logore, gdje su mučeni, zlostavljani i premlaćivani. Trajne posljedice po zdravlje imaju i danas mnogi preživjeli", kazao je tužitelj Mirza Hukeljić.

Optuženima se na teret stavlja i progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Doboja i Teslića.

"Tijekom progona, ubijeno je više stotina ljudi. Ubojstva su počinjena pojedinačno ili u grupi, prilikom strijeljanja zatočenih civilia. Neke od žrtava ukopavane su u masovne grobnice, te poslije rata ekshumirane, dok se za dijelom žrtava još uvijek traga", naveo je Hukeljić.

Optuženi Paravac je u to vrijeme bio predsjednik, a Ninković član Kriznog stožera općine Doboj, Bjelošević načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, dok je Savić bio njegov zamjenik.

Paravac je između 2003. i 2006. godine bio član Predsjedništva BiH.

Tužitelj Mirza Hukeljić je kazao da će saslušanjem svjedoka i izvođenjem materijalnih dokaza dokazati da su optuženi u okviru širokog i sustavnog napada svjesno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu. Među najvažnijim dokazima su, kako je rekao Hukeljić, popisi Bošnjaka i Hrvata nad kojima je izvršen širok i sustavan napad.

Obrane nisu iznosile uvodnu riječ, a prvi svjedok Tužiteljstva bit će saslušan 26. travnja, javio je BIRN - Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close