Ne damo državu

Počeli prosvjedi u Sarajevu

Na prosvjed je izašlo oko 100 građana.
Vijesti / Flash | 26. 11. 2022. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na platou ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počeli su prosvjedi u organizaciji članova grupe građana ReSTART.

Protesti se održavaju pod sloganom "Ne damo državu". Oni zahtijevaju da odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta moraju biti identične za cijeli prostor države Bosne i Hercegovine. Cilj prosvjeda je da se pokaže vlastima da Bosna i Hercegovina nije upitna, te da se očuva državni suverenitet i teritorijalni integritet. Poziva se i na sveobuhvatnu Ustavnu reformu.

Aida Bukva, voditeljica današnjeg programa prosvjeda ispred Parlamenta je za portal "Avaza" rekla da su naše institucije privatizirane, te da je važno da se probudi građanski bunt.

''Ja ovo promatram kao građanski aktivizam i moj doprinos našoj borbi, za našu slobodu, za našu suverenost. Ovaj povod je zbog promjena Izbornog zakona, da se mi građani malo više aktiviramo jer ipak ako izgubimo naša građanska prava onda smo sve izgubili. Iza nas je toliko situacija koje me ni malo ne iznenađuju, počevši od slučaja Memić i svih sličnih događaja. Ne vidim oni koji vršljaju, zašto bi prestali da vršljaju, jer od nas nema reakcije ni načina, previše smo im pustili da rade što hoće i ne boje se.

Ne vidim razloga zašto bi stali, logičan slijed toga je da su naše institucije privatizirane, da zakoni služe pojedincima, obiteljima i manjinama, a da smo mi ostali tu samo da plaćamo porez, da punimo njihove kase, a kada dođe do kršenja prava, njihovih dužnosti prema nama, tu prestaje svaka dvosmjerna struja. Mislim da će se i nakon ovih protesta desiti nijemo promatranje vlasti sve dok se ne oformi masa koja je dovoljna da napravi neki balans, i dok svi ne izađemo na ulice i pokažemo građanski bunt'', kazala je Bukva.

Kako javljaju reporteri, na mjesto događaja je izašlo oko 100 građana. Jedan od govornika je i Mujo Aganović koji je istakao da ne trebamo dozvoliti da bilo čiji glas bude važniji od nečijeg drugog.

Dodao je i to da su međunarodne politike nagradile RS za genocid, tako što su im dali ovaj naziv.

Kopirati
Drag cursor here to close