Nema blokade za sad

Počela sjednica: Tražit će se smjena Marine Pendeš

Vijesti / Flash | 23. 03. 2017. u 09:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) izjavio je prije početka sjednice tog doma da će joj zastupnici SDS-a prisustvovati i normalno raditi, jer ne žele sudjelovati u produbljavanju krize u BiH.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za danas trebala bi upravo početi, a na dnevnom redu bi se, između ostalog, trebao naći zahtjev za glasovanje o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, čiji su podnositelji zastupnici Demokratske fronte i SDP-a BiH.

Njihov zahtjev se odnosi na iniciranje glasovanja o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH na način da se glasuje o smjeni ministrice obrane BiH Marine Pendeš, kao i njezinih zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića.

Vojska u Banja Luci

U obrazloženju zahtjeva se navodi da su Pendeš, Jusić i Jerinić ''protivno Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH i drugim relevantnim propisima naredili i dozvolili upotrebu i sudjelovanje dijela OSBiH 9. siječnja ove godine na ceremoniji u Banja Luci, koju je organizirala Vlada entiteta Republika Srpska, obilježavajući 9. siječnja kao dan entiteta RS, koji je Ustavni Sud BiH utvrdio kao neustavan".

Pred zastupnicima će se naći i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi po hitnom postupku.

Između ostalog, bit će razmatrana i Informacija u vezi s izradom Prijedloga zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u BiH, koju je pripremilo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Zastupnici će razmatrati i izvještaje Komisije Kolegija o postizanju suglasnosti o svim točkama dnevnog reda koje su razmatrane na prethodnoj sjednici.

Naime, svi prijedlozi zakona i izvještaji s dnevnog reda prošle sjednice Zastupničkog doma upućeni su Kolegiju Doma na naknadno usuglašavanje, jer ništa od predloženog nije imalo entitetsku većinu iz Republike Srpske.

Ovakvu situaciju izazvalo je neprisustvo zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) toj sjednici, te odluka poslanika stranaka okupljenih u Savez za promjene da ne glasuju o točkama dnevnog reda.

Bez SNSD-a

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac rekao je danas novinarima u Sarajevu da je politika SDS-a politika urušavanja institucija Republike Srpske te da se "svodi na potpuni poltronizam prema onima koji su ih izabrali, a izabrao ih je Bakir Izetbegović".

''Građani RS-a nisu izabrali SDS da vrše vlast u institucijama BiH. Potpuno je vidljivo da SDS, ne samo da ne poštuje zaključke Narodne skupštine RS-a, već ne poštuju ni njezine institucije, ali ni stavove obitelji poginulih i zarobljenih'', naglasio je Košarac.

Također je podsjetio da predsjednik SDS-a nikada nije došao na poziv predsjednika RS-a Milorada Dodika, ali da jeste došao u Predsjedništvo BiH na poziv Izetbegovića.

U izjavi novinarima Košarac je rekao kako je stav SNSD-a potpuno jasan i "da sjednicom Zastupničkog doma ne može predsjedavati Šefik Džaferović" te poručio da ne žele sudjelovati u sjednicama tog doma sve dok on njima predsjedava.

''SNSD smatra da tim vrijeđa emocije naših ljudi koji su u proteklom ratu imali tragične posljedice'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close