Crne kutije nađene

Počela istraga uzroka pada aviona u Kolumbiji

Vijesti / Flash | 30. 11. 2016. u 15:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počela je istraga o padu charter aviona, koji je prevozio ekipu brazilskog nogometnog prvoligaša Chapecoensea u blizini kolumbijskog grada Medellina.

Istražiteljima je posebno zanimljiva činjenica da nakon pada nije izbio požar, što ukazuje na to da je avion ostao bez goriva.

Direktor kolumbijske agencije za civilno zrakoplovstvo Alfredo Bocanegra rekao je kako su utvrđeni problemi s elektronikom, ali i da još nije isključena mogućnost kako je glavni uzrok nesreće nedostatak goriva.

Mogući razlog za to je teorija kako je pilot, kad je shvatio da je pad neizbježan, ispustio gorivo iz aviona upravo zato da se on pri udaru ne bi zapalio, a u tom slučaju preživjelih sigurno ne bi bilo.

Neposredno prije nesreće četiri aviona su se približavala Medellinu, a prednost pri slijetanju dobila je letjelica kompanije Viva Colombia, koja je javila da nema dovoljno goriva.

Kako su pronađene obje crne kutije, točniji odgovori trebali bi biti poznati uskoro.

Direktor agencije za civilno zrakoplovstvo, Alfredo Bocanegra, kazao je kako, iako je preliminarna istraga pokazala probleme sa elektornikom, mogućnost da je avion ostao bez goriva nije isključena.

Ipak, Bocanegra je kazao kako istražitelji moraju ustvrditi zašto posada nije imala dovoljno goriva, jer su bili udaljeni samo osam kilometara od zračne luke.

''Znamo da nije bilo požara kada je avion udario u tlo, što bi mogao biti jedan od razloga što su neki preživjeli tragediju'', kazao je Geoffrey Thomas, urednik Airlineratings.com.

Istražitelj Grant Brophy kazao je kako je vrlo rijedak slučaj da avion ostane bez goriva jer postoje pretpoletni pregledi kako bi se, izmeđuostalog, potvrdilo da je u zrakoplovu dovoljno goriva.

Obitelj pilota koji je upravljao avionom istaknula je kako je upravo on zaslužan jer je nekoliko života spašeno. Naime, postoji teorija kako je Miguel 'Micky' Quiroga ispustio gorivo koje je ostalo u avionu, nakon što je shvatio da imaju teških električnih problema, kako se avion pri udaru o zemlju ne bi zapalio.


Kolumbijski list El Tiempo piše pak da su malo prije nesreće čak četiri aviona približavala Medellinu, a da je prednost za slijetanje u ponedjeljak oko 21.30 sati dobio avion kompanije Viva Colombia koji je dojavio da ostaje bez goriva. Ostali su bili na čekanju za slijetanje, među kojima i avion koji je pao, piše El Tiempo.

Brazilski O Globo citira izvor blizak istrazi koji također vjeruje kako je uzrok nesreće bio manjak goriva.

Neki tvrde da se avion srušio jer mu je nestalo goriva što pilot nije javio na vrijeme.

Podsjetimo, u nesreći je poginula 71 osoba, a preživjelo je šest ljudi - trojica nogometaša, dva člana posade i novinar.

Igrači Chapecoensea putovali su u Kolumbiju, gdje su danas trebali igrati prvu utakmicu finala južnoameričkog kupa protiv Atletico Nacionala, prenosi HRT.

Kopirati
Drag cursor here to close