Velika pobuna

Pobuna u Birminghamu: 600 zatvorenika zauzelo zatvor

Vijesti / Flash | 16. 12. 2016. u 21:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zatvorenici trećeg najvećeg britanskog zatvora, zatvora Winson Green u Birminghamu, objavili su svoje fotografije na društvenim mrežama, a na kojima se vidi kako nose odjeću i opremu specijalne policije i zaštitara, piše Daily Mail.

Navodi se kako je 600 zatvorenika u tom zatvoru pokrenulo veliku pobunu te kako su zauzeli čitave dijelove zatvora.

Zatvorenici su zapalili vatre, a dio britanskih medija piše kako se radi o najvećim prosvjedima tog tipa u zemlji od 1990-ih, prenosi Fena.

Pobunjenici su pobacali računala kroz prozore te spalili svoje dosjee i zatvorsku dokumentaciju.

Večeras je u zatvor poslani novi odred specijalnih postrojbi i zatvorskih zaštitara kako bi pokušali obuzdati pobunu.

Jedan od zatvorenika je rekao: "Zatvorenici su preuzeli kontrolu. Ako se dočepaju zatvorskog krila gdje su seksualni prijestupnici, večeras će biti mrtvih".

Neredi su izbili ujutro u HMP Birmingham u središnjoj Engleskoj koji može smjestiti 1450 muških zatvorenika, prisilivši osoblje da se povuče, objavio je G4S, privatna tvrtka koja vodi ovaj zatvor, piše Hina.

"Naši su se timovi povukli nakon nereda i zatvorili dva krila, koja uključuju nekoliko upravnih ureda", rekao je Jerry Pethericka, ravnatelj G4S-a za pritvorske i zatvorske usluge. "Neredi su se u međuvremenu proširili na još dva krila. Cjelokupno osoblje je na broju".

Udruga zatvorskih čuvara, koja predstavlja osoblje zatvora, tvrdi kako je u incidentu sudjeluje oko 300 zatvorenika.

"Smatra se da su od jednog čuvara uzeti ključevi koji omogućuju pristup boravku i da su zatvorenici otada zauzeli neke blokove i prostore za vježbanje", rekla je policija Zapadnog Midlanda u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close