Malezija

Pobjegli nakon smrti Kim Jong-nama: Potraga za četvero sjevernokorejskih državljana

Vijesti / Flash | 19. 02. 2017. u 09:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malezija traga za još četvoricom osumnjičenih Sjevernokorejanaca koji su napustili zemlju isti dan kada je i Kim Jong-nam, polubrat sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una preminuo na aerodromu.

Zamjenik načelnika malezijske policije Noor Rashid Ibrahim objavio je na konferenciji za medije identitet četvero osumnjičenih. On je, također, prikazao fotografije dvojice Sjevernokorejanaca čiji identiteti nisu otkriveni, ali i za njima je pokrenuta potraga zbog sumnje da su povezani s navodnim ubojstvom Kim Jong-nama.

Jong-nam je preminuo u ponedjeljak nakon što mu je iznenada pozlilo na aerodromu u Kuala Lumpuru. Zatražio je medicinsku pomoć, a službenici koji su mu je pružili kažu da im je prije nego što je umro rekao da je napadnut kemijskim sprejom. Jong-nam je preminuo u kolima hitne pomoći na putu ka bolnici.

Malezijska policija je objavila da su četiri osobe uhićene zbog povezanosti sa njegovom smrću.
Prva osumnjičena, koja je posjedovala vijetnamske dokumente na ime Doan Thi Huong (29), uhićena je u srijedu u trenutku kada se pokušala ukrcati na let za Vijetnam.

Druga osumnjičena posjedovala je indonežanske isprave na ime Siti Aishah (25), koji su trenutno na provjeri. Obje su identificirane pomoću televizijskih snimki na aerodromu u Kuala Lumpuru.
Osim njih dvije, u srijedu naveče priveden i državljanin Malezije, za kog se vjeruje se da je bio partner druge osumnjičene, te državljanin Sjeverne Koreje.

Kim Jong-nam je najstariji sin bivšeg sjevernokorejskog lidera Kim Jong-ila. U Sjevernoj Koreji nema nikakvu titulu jer je rođen u vanbračnom odnosu bivšeg lidera sa južnokorejskom glumicom Sung Hae-rim.

Kopirati
Drag cursor here to close