Nestali u akciji

Pobjegla tri turska vojna atašea iz Bosne i Hercegovine i Grčke

Vijesti / Flash | 11. 08. 2016. u 11:09 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon jučerašnje vijesti da je turski časnik zatražio azil u SAD, Reuters danas javlja da se trojica turskih vojnih atašea službeno “vode kao nestali”.

Dvojica vojnih dužnosnika radili su u turskom veleposlanstvu u Grčkoj, a jedan u Bosni i Hercegovini. Oni se vode kao nestali jer se nisu odazvali pozivu da se vrate u Ankaru kako bi dali iskaze u istrazi o neuspjelom vojnom udaru 15. srpnja.

Za dvojicu atašea u Grčkoj, Turci pretpostavljaju da su otišli prema Italiji, a o trećem koji je bio na dužnosti u BiH, nemaju nikakvih saznanja.

U tijeku je intenzivna potraga za 160 pripadnika turske vojske, među kojima je i devet generala. Turska Vlada sumnja da su umiješani u pokušaj vojnog udara.

Podsjetimo, turski časnik koji boravi u SAD-u u sklopu suradnje u NATO-u traži azil u Sjedinjenim Državama nakon što su ga turske vlasti smjenile poslije propalog pučaT o je prvi zahtjev za azilom nekog turskog časnika u SAD-u, u vrijeme dok vlada u Ankari provodi čistke u vojsci nakon neupjelog vojnog udara.

Inače, turske su vlasti nakon neuspjelog puča suspendirale desetke tisuća ljudi u pravosuđu, vojsci, policiji, javnim službama zbog navodnih veza s pučom u kojem je vojna frakcija pokušala svrgnuti Erdogana i njegovu vladu.

Više od 240 osoba ubijeno je i gotovo 2200 ranjeno kad je pobunjeni dio vojske pucao na civile u noći s 15. na 16. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close