U blizini dječjeg parka u Stocu

Pljušte reakcije - Stolac dobio mural sa simbolima NDH

U blizini dječijeg parka u Stocu na zidu zgrade nacrtan je mural karte nekadašnje NDH, što je izazvalo reakcije stranaka.
Vijesti / Flash | 25. 09. 2023. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stolac je u petak dobio mural u čast Građanskog nogometnog kluba "Dinamo" Zagreb, u Humskoj ulici gdje se nalazi i mural splitskog Hajduka, što je izazvalo oštre reakcije stranaka.

''GO SDP Stolac najoštrije osuđuje ocrtani fašistički mural s nacrtanim granicama Nezavisne Države Hrvatske (NDH) koji je osvanuo na zgradi u blizini vrtića u našem gradu'', navode na početku svog priopćenja iz SDP-a Stolac, doajući kako ovakav mural predstavlja neprihvatljivu glorifikaciju fašizma i promoviranje retrogradne ideologije.

Murali vrijeđaju žrtve

''Fašistička ideologija, koju je podržavala NDH, bila je korijen brojnih zločina, uključujući masovna ubojstva, etničko čišćenje i sistematsko proganjanje drugih i drugačijih. Nacrtane granice NDH na ovom muralu predstavljaju teritorijalne pretenzije koje su dovele do zločina protiv čovječnosti, ne samo u Drugom svjetskom ratu nego i u posljednjoj agresiji na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu'', navode iz SDP-a.

Ovakvi murali, dodaju, ne samo da vrijeđaju žrtve i izazivaju bol i patnju preživjelih i njihovih obitelji, već također potiču mržnju, netoleranciju i promoviraju ideje suprotne idejama na kojima počiva suvremena civilizacija i demokratsko društvo.

''SDP Stolac poziva lokalne vlasti, institucije i zajednice da hitno poduzmu potrebne mjere da bi se mural uklonio a odgovorne osobe pronašle i zakonski kaznile. To ne smije biti samo simboličan čin, već konkretne akcije koje će osigurati da se fašistička propaganda ne promovira u našem gradu. SDP Stolac ostaje posvećen borbi protiv svih oblika diskriminacije, netolerancije i fašizma'', navode.

Negativne emocije

"Mi, kao organizacija koja cijeni demokraciju, mir i toleranciju, želimo izraziti našu oštru osudu nedavno izrađenog murala u Stocu na kojem su prikazane granice Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Takav prikaz povijesnog perioda koji je donio mnogo patnje, stradanja i nepravde za mnoge ljude u cijeloj regiji, izaziva duboku zabrinutost i nelagodu. Smatramo da je važno da umjetnost promiče vrijednosti tolerancije, suživota i pomirenja. Prikazivanje simbola ili granica koje su povezane s teškim vremenima iz prošlosti može podupirati podjele i negativne emocije među ljudima", navode iz Općinski odbor SDA Stolac.

Umjesto toga, kako ističu, pozivaju umjetnike i građane da zajedno rade na umjetničkim projektima koji promiču mir, razumijevanje i solidarnost.

P(r)ozivaju HDZ

"Svjesni ozbiljnosti situacije, također pozivamo nadležne organe da brzo i odlučno djeluju kako bi identificirali počinitelje koji su stvorili ovaj kontroverzni mural. Očekujemo da će pravosudni sistem provesti istragu kako bi se utvrdila odgovornost za ovaj čin i da će počinitelji biti privedeni pravdi", navode iz stolačke organizacije SDA.

Poručuju, da samo takav korak može poslati snažnu poruku da se promiču vrijednosti mira, suživota i pravne države.

"Od gradonačelnika Stoca i lokalnog HDZ-a, i nosioca europskih vrijednosti, a koji imaju potpunu vlast u Stocu, tražimo da se mural ukloni s javnog prostora kako bi se izbjegla daljnja kontroverza i potencijalna šteta po društvo, a naročito povratničku populaciju u Stocu", zaključuje u priopćenju Općinski odbor SDA Stolac.

Kopirati
Drag cursor here to close