Poruka iz Njemačke

Plenković sa Merkel: Posebno se zalažem za europski put BiH

Vijesti / Flash | 12. 12. 2016. u 10:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković, koji se nalazi u Berlinu gdje bi se tijekom ponedjeljka trebao susresti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, najavio je u intervjuu za Deutsche Welle da će Hrvatska poduprijeti zemlje jugoistoka Europe na putu ka Europskoj uniji i pritom posebice izdvojio Bosnu i Hercegovinu.

''Kao predsjednik hrvatske vlade zagovaram nastavak procesa proširenja od kojeg EU ne smije odustati, osobito prema zemljama jugoistočne Europe, pri čemu se posebno zalažem za europski put Bosne i Hercegovine", rekao je Plenković u razgovoru za Deutsche Welle.

On je ustvrdio kako Europska unija, unatoč brojnim krizama, još uvijek posjeduje privlačnost. Hrvatski premijer je ustvrdio kako primjer Hrvatske pokazuje da je moguće uspješno transformirati državu i društvo kako bi se uspostavili visoki europski standardi.

U svezi s jačanjem populizma u mnogim dijelovima svijeta i Europe, Plenković je naglasio kako se svim silama treba oduprijeti euroskepticizmu i podrivanju vrijednosnog sustava.

''U mojoj zemlji također postoji određeni rast populističkih i protestnih stranaka. Svjesni tog trenda, radimo na jačanju povjerenja u institucije i osnažujemo stranke matice koje imaju kapacitet upravljanja. Jedini način da budemo uspješni je kredibilnost naših djela i realizacija programa. S tim u vezi intenziviramo komunikaciju s hrvatskim biračima u svim dijelovima zemlje“, rekao je Plenković.

Uoči sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Plenković je istaknuo i važnost Njemačke kao gospodarskog partnera Hrvatske, ali i cijele Europe.

''Gospodarski snažna Njemačka pozitivno utječe na cijelu Europu, pa tako i Hrvatsku“, rekao je Plenković za Deutsche Welle.

On je na kraju razgovora ustvrdio kako je posljednjih godina mnogo građana Hrvatske odselilo u Njemačku, ali je istodobno izrazio nadu da će se oni vratiti ''s novim iskustvima i znanjima“.

Hrvatski premijer bi se tijekom dana trebao naći s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom.

Kopirati
Drag cursor here to close