Stroži režim

Plenković moli za strpljenje zbog mjera na granicama

Vijesti / Flash | 06. 04. 2017. u 09:31 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je pozvao sve koji putuju da pokažu razumijevanje s obzirom da od petka na snagu stupaju izmjene schengenskog zakonika koje se odnose na provedbu granične kontrole, odnosno na pooštrenje kontrole granica radi sprječavanja eventualnih nezakonitih i terorističkih aktivnosti.

"Sutra je važan trenutak kad je riječ o prelasku državne granice", rekao je Plenković na početku sjednice hrvatske Vlade.

"Ako dođe do malo duljih čekanja, razlog tomu su novi pravni propisi koji su prije svega usmjereni na sigurnost ljudi i bolju kontrolu i sprječavanje prolaska onih koji bi se eventualno unutar EU željeli upustiti u eventualne kaznene radnje, ili što je najgore, moguće počinjenje bilo kakvih akata koji bi se mogli kvalificirati pod terorizam", istaknuo je hrvatski premijer, prenosi Hina.

Iz MUP-a RH i HAK-a zadnjih dana obavještavaju kako putnike očekuju vrlo detaljne provjere u raznim bazama podataka, jer će od 7. travnja u primjeni biti sustavne granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze na svim granicama EU gdje se provode granične kontrole, uključujući i nad građanima EU.

Granična će policija tako detaljno provjeravati svaku putnu ispravu, i to svih osoba koje prelaze granicu, a zbog ovakve provjere vrijeme trajanja granične kontrole na graničnim prijelazima bit će produženo. Duža čekanja na obavljanje granične kontrole mogu se očekivati osobito tijekom blagdana, praznika i turističke sezone.

Iako će policija na graničnim prijelazima između članica EU s obje strane osigurati dovoljan broj svojih službenika za obavljanje granične kontrole i provođenje sustavnih provjera, pretpostavlja se da neće biti moguće izbjeći duža čekanja.

Kopirati
Drag cursor here to close