Hrvatska vlada

Plenković i Petrov postigli kompromis o nekim Mostovim zahtjevima

Vijesti / Flash | 20. 09. 2016. u 06:32 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov završili su u ponedjeljak drugi krug pregovora o poslijeizbornoj suradnji i sastavljanju Vlade, postignut je kompromis oko nekih Mostovih zahtjeva, a oni se u prvom redu odnose na Zakon o HRT-u i proglašenju Gospodarskog pojasa dok će izmjene Ovršnog zakona u saborsku proceduru ići odmah.

"Dogovorili smo da je dio tih tema (sedam Mostovih uvjeta za formiranje Vlade) realno ostvariv na početku saziva idućeg Hrvatskog sabora, a dio njih će sigurno biti dio programa nove hrvatske Vlade s jasno definiranim hodogramom, koji će biti realiziran", izjavio je novinarima predsjednik HDZ-a Plenković.

Dodao je da će o pojedinim točkama biti provedene dodatne konzultacije. Naglasivši kako je ozračje na sastanku bilo vrlo dobro, kazao je da će stručnjaci HDZ-a i Mosta precizno definirati definirati zaključke po svakom od tih točaka, najavivši iduće razgovore za ponedjeljak, prenosi Hina.

"Veselim se suradnji. Mislim da imamo kvalitetan ulog povjerenja i partnerstva u radu buduće stabilne četverogodišnje vlade", rekao je Plenković. Istaknuo je kako na razgovorima HDZ i Most rade na dijalogu i platformi stabilne buduće vlade. Pri tome je pristup HDZ-a da zajedno sastave program buduće Vlade koji će sadržavati cjelovite mjere koje su bile dijelovi izbornog programa njegove stranke, ali i Mosta. Plenković je pojasnio kako su konkretno precizirali realno izvedive pojedine od sedam točaka koje je Most izdvojio.

"Naš je pristup sustavan i ide za tim da Hrvatska u ustavnim rokovima dobije stabilnu parlamentarnu većinu s jasnim programom, i nakon toga idemo u aktivnosti sazivanja Sabora i rada buduće vlade", zaključio je Plenković.

Predsjednik HDZ-a, na upit ostaje li Most kod zahtjeva da se prvo izglasaju zakoni a onda Vlada, pojasnio je kako će se neki zakoni moći donijeti odmah na početku saziva idućeg Sabora, a neki će u odgovarajućem hodogramu, oko kojeg će se dogovoriti, biti usvojeni kasnije. Na pitanje za koliko vremena očekuje da će biti završeni pregovori odgovorio je kako još nisu proglašeni niti konačni službeni rezultati izbora.

Plenković je poručio je kako su cilj HDZ-a i Mosta postići cjelovit paketni dogovor kako bi, kada službeni rokovi prođu, imali kompletno sve pripremljeno za novi saziv Hrvatskog sabora i novu Vladu.

"Način na koji su protekla oba razgovora je da se razgovara argumentima, a u trenutku kada je to tako, Most može uvijek biti kvalitetan partner. Neke stvari jesu provedive odmah, a za neke stvari će biti jasniji plan aktivnosti s jasnim rokovima i to će biti partnerski. Mi uvijek možemo napraviti kompromis u trenutku kada za to postoje kvalitetni argumenti i ako se može napraviti još bolji prijedlog. Očekujemo i nadam se da će stručne skupine obaviti svoj posao i da će u ponedjeljak biti barem službeno gotovi, barem što se tiče ovim sedam jamstava koje smo bili tražili", rekao je Petrov.

Uvjeren je, kaže, i kako će se "unutar idućih 30 dana konstituirati Hrvatski sabor, izglasati zakoni, a za ono za što smatramo da treba duže vremena, će se postići jasan sporazum između HDZ-a i Mosta koji će biti objelodanjen cijeloj javnosti". O medijskim nagađanjima kako Most traži za sebe mjesto predsjednika Hrvatskog sabora i sedam ministarstva, Petrov je istaknuo da su to insinuacije te da se o tome još uopće nije razgovaralo.

Nastavak pregovora HDZ-a i Mosta najavljen je za idući ponedjeljak.

Kopirati
Drag cursor here to close