Lelija

Planinari se popeli na križ i istaknuli zastavu s ljiljanima

Na portalu sportdc.net objavljen je tekst s fotografijama na kojima se vidi, najblaže rečeno skandalozno ponašanje grupe planinara.
Vijesti / Flash | 11. 06. 2022. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su planinari svugdje u svijetu poznati i cijenjeni po svojoj plemenitosti, humanosti i nadasve solidarnosti, nekad se tako i ne čini. Naime, na planinskom vrhu Lelija grupa planinara je pored križa istaknula zastavu s ljiljanima, odnosno, zastavu RBiH.

Na portalu sportdc.net objavljen je tekst s fotografijama na kojima se vidi, najblaže rečeno skandalozno ponašanje grupe planinara.

Na planinskom vrhu Velika Lelija postavljen je prije nekoliko godina križ, a postavilo ga je Planinarsko društvo Lelija iz Kalinovika, a on je sastavni dio Planinarskog puta doktor Јovo Elčić.

Doktor Elčić je preminuo prije nekoliko godina, a Planinarski put doktor Јovo Elčić povezuje tri bosanskohercegovačke planine poznate po iznimnoj ljepoti: Treskavica – vrh Veliki Treskač (1969 metara nadmorske visine), Lelija – vrh Velika Lelija (2032 metara nadmorske visine) i Zelengora – vrh Bregoč (2014 metara nadmorske visine).

Portal sportdc.net, koji je objavio fotografije i priču, navodi kako su se planinari popeli na križ što je nakon objave naišlo na brojne osude.


Reakcija planinarke

Redakciji portala Bljesak.info obratila se planinarka s fotografije navodeći kako ne vidi ništa sporno u onome što je zabilježeno.
''To što smo se slikali na vrhu planine Lelije sa zastavom ljiljana je slobodno naše pravo, to radimo na svim vrhovima na koje se popenjemo kao dugogodišnji planinari. Krst na vrhu nismo doživjeli kao neki vjerski znak nego čisto kao obilježje jednog vrha, uostalom postavljanje vjerskih obilježja na vrhu planine je uzurpiranje državne imovine, jer je isti tu bez saglasnosti ako ćemo detaljisati. Naša namjera apsolutno nije bilo skrnaviti bilo šta, niti postoji ikakav dokaz o tome da se kamenčić pomjerio a kamoli što oštetilo. Stavili ste nas ko porodicu na linč i mogućnost osuđivanja svakojakim nacionlistima i manijacima koji nam šalju prijeteće poruke'', navela je planinarka.

Kopirati
Drag cursor here to close