Haag

Plan uništenja: Karadžić kriv za zločine u Srebrenici

Vijesti / Flash | 24. 03. 2016. u 14:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Govoreći o optužbama za genocid u Srebrenici, Kwon je rekao da su srpske snage i prije srpnja 1995. godine u enklavi stvorili ''nemoguće uvjete za život''.

Karadžić je naredio zauzimanje Srebrenice. Snage bosanskih Srba pozvali su sve da napuste svoje kuće, Mladić je naveo kako je ''došlo vrijeme za osvetu Turcima''.

Ogromna većina formirala je kolonu u pokušaju da se domogne Tuzle, žene i djeca išle su prema UN bazi u Potočarima.

Nakon preuzimanja vlasti u Srebrenici, kako je rekao Kwon, zaopovjednik Vojske Republike Srpske Ratko Mladić na sastancima u hotelu "Fontana" rekao predstavnicima Bošnjaka da mogu izabrati hoće li ''preživjeti'' i najavio da će vojno sposobni muškarci biti ''pregledavani''.
Postojala je dugoročna strategija da se Bošnjaci uklone. Vijeće ne sumnja da je Mladićev nastup bio puki paravan da se prikrije činjenica da je postojao plan da se uklone žene, djeca i stariji ljudi.

Nakon što su se Bošnjaci okupili u Potočarima, pripadnici VRS-a su razdvajali muškarce od žena i djece 12. i 13. srpnja 1995. godine.

Odvojeni muškarci su odvedeni u Bratunac, a paralelno su počele predaje muškaraca Bošnjaka, koji su kolonom kroz šumu pokušali doći do teritorije pod kontrolom Armije BiH. Srebreničani su odvedeni na više lokacija, a 13. srpnja je ubijeno u skladištu Kravici više stotina Bošnjaka.
Sljedećih dana, Srebreničani su kratko prebačeni u Zvornik, a zatim odvedeni na lokacije oko Zvornika, gdje su ih ubili pripadnici srpskih snaga.

''U danima nakon operacije ubojstva, pripadnici srpskih snaga su u pojedinačnim operacijama ubijali zarobljene Bošnjake", rekao je Kwon i dodao kako dokazi govore da je najmanje preko pet tisuća ljudi ubijeno.

Pokazana je jasna namjera da se Bošnjaci, svi odreda, pobiju. Jedini razuman zaključak je taj da su pripadnici snaga bosanskih Srba da su imali namjeru uništiti muslimane iz Srebrenice. Vijeće zaključuje da kompleksna operacija ubojstava ne bi bila moguća bez podrške zapovjednika Glavnog štaba VRS-a Ratka Mladića, koji je imao cilj uništenje muškaraca iz Srebrenice.

Vijeće je zaključilo da su Karadžić i Mladić imali zajednički plan da prisilno uklone Bošnjake iz Srebrenice.

Optuženi priznao da se smanji enklava i da se zauzme Srebrenica, ali tvrdi da se u tom planu nije uzimalo u obzir ubijanje te da o njima nije bio obaviješten, navelo je Vijeće.
Vijeće napominje da je tijekom trajanja operacija oko Srebrenice, Karadžić dobivao informacije i iz visokih vojnih dužnosnika kao i od Mladića. Dobivao je i mnoge pismene vojne izvještaje.
Karadžić je bio jedina ličnost u RS koji je imao moć da spriječi ubojstva, ali je on osobno naredio da zatočeni muslimani budu prebačeni iz Bratunca da bi bili ubijeni.

Vijeće zaključilo da je jedini mogući zaključak da je Karadžić dijelio namjeru s Mladićem i drugima da svaki muškarac vojno sposobni bude uništen, što predstavlja namjeru da uništi grupu kao takvu.

''Vijeće zaključuje da je Karadžić dio ovog plana postao tek od svog razgovora s Deronjićem 13. srpnja, te da ne može biti odgovoran za djela počinjena prije tog razgovora", rekao je sudac Kwon.

Kopirati
Drag cursor here to close