Tko će prvi popustiti?

Isplaćena plaća zdravstvenim radnicima, ali liječnici nastavljaju štrajk

''Vlada se potpisom na njih obavezala. Vladi smo predložili i zahtjeve koji bi, ukoliko budu ispunjeni, mogli dovesti do zamrzavanja štrajka.''
Vijesti / Flash | 25. 03. 2019. u 18:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona uz odobrenje Kantonalne vlade riješio je problem isplate plaća zdravstvenim radnicima, ali liječnici i dalje nastavljaju štrajk do ispunjenja ostalih njihovih zahtjeva.

Izmjena statuta

Budući da se oko imenovanja Sanela Bajramovića na mjesto vršitelja dužnosti direktora Zavoda još uvijek vodi sudski spor Upravni odbor je uz suglasnost Vlade pristupio izmjeni statuta da bi se ovlastile osobe koje mogu potpisati službene dokumente.

Ministrica zdravstva USK-a Nermina Ćemalović podsjetila je da je 2015. godine Statut izmijenjen i time dato pravo samo direktoru da potpisuje dokumente, što nije dobro za tako veliku ustanovu kao što je Zavod.

''Sada samo pronašli način da određeni šefovi mogu potpisivati određene tranše, u slučaju odsustva direktora'', dodala je.

Unatoč ovom rješenju Sindikat doktora medicine i stomatologije USK-a, nemaju namjeru prekinuti štrajk, a njihov predsjednik Nedim Kurtagić kaže da je za prekid štrajka potrebno ispuniti sve uvjete iz Kolektivnog ugovora.

''Vlada se potpisom na njih obavezala. Vladi smo predložili i zahtjeve koji bi, ukoliko budu ispunjeni, mogli dovesti do zamrzavanja štrajka'', istaknuo je.

Uskoro potpisivanje o prekidu štrajka

Kako je obrazložio prva plata bi trebala biti isplaćena po Kolektivnom ugovoru svim zdravstvenim ustanovama u Unsko-sanskom kantonu, a zaostaci bi se isplaćivali uz svaku narednu plaću. 

U ovom Sindikatu pozdravljaju današnje aktivnosti resornog ministarstva i Vlade USK-a, naročito zbog obračuna plaće po starom sistemu, ali smatraju neshvatljivim da su ovoliko vremena i oni i pacijenti taoci trenutne politike.

Potpisivanje protokola o zamrzavanju ili prekidu štrajka, najavili su, uslijedit će tek kada ih Kantonalna vlada s konkretnim rješenjima ponovno pozove na pregovore o njihovim zahtjevima.

Kopirati
Drag cursor here to close