Sitnica

Plaće u Srpskoj: Premijerka mjesečno sa 3.375 KM

Vijesti / Flash | 24. 02. 2016. u 13:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjesečna neto plaća premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović iznosila je 3.375 KM, plus minuli rad, dok ministri mjesečno "inkasiraju“ 2.700 KM, na koji se također dodaje radni staž, koji uvećava dohodak - naveli su Centri civilnih inicijativa (CCI) u izvještaju o radu entitetske vlade u prošloj godini.

Vlada RS-a ima 17 članova, koji imaju status zaposlenih i primaju punu plaću po ovom osnovu, a u CCI-u su naveli da nemaju informaciju o određenim drugim pogodnostima što se tiče Vlade RS-a.

Istovremeno, naveli su da je prosječna neto plaća u RS-u isplaćena u prosincu 2015. iznosila 834 KM i u odnosu na prosječnu plaću isplaćenu u studenom 2015. viša je za 10 KM.

Potrošačka korpa za prosinac 2015., koju izračunava Savez sindikata RS-a, koštala je 1.857 KM i prosječna plaća je pokriva sa 44,89 posto.

Najviše plaće u RS-u su imali zaposleni u financijskim i djelatnosti osiguranja, 1.259 KM, a najniže u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima i iznose 521 KM i neznatno su više u odnosu na studeni.

S obzirom na to da je bez stvaranja nove vrijednosti teško održiv bilo koji sustav, iz CCI-a su naveli da je u RS-u ugrožen sustav mirovinsko -invalidskog osiguranja, jer zaposleni u realnom sektoru sa sadašnjim plaćama te uplaćenim doprinosima ne mogu učiniti sustav funkcionalnim.

U CCI-u napominju da, kada se govori o rezultatima rada, značajno veći broj razmatranih mjera na sjednicama Vlade RS-a lani nije proporcionalno utjecao na poboljšanje kvaliteta života građana u RS.

Kvantiteta, naime, nije proizveo i kvalitetu.

''Kada u ogromnom broju mjera, koji je Vlada RS realizirala u 2015. godini, izdvojimo samo one koje mogu pozitivno uticati na kvalitetu života građana, vidimo da njihov broj nije veliki. CCI su evidentirali 151 takvu mjeru ili 4,7 posto od ukupnog broja razmatanih mjera. Dodatno, mjere koje bi trebale biti izuzetno značajne za građane RS su bile veoma rijetke, tek 28 takvih bilježimo ili tek 0,9 posto od ukupnog broja razmotrenih mjera'', navodi se u izvještaju.

Kopirati
Drag cursor here to close