Upozorenje

Pjongjang spreman na novi napad protiv provokacija SAD-a

Vijesti / Flash | 16. 09. 2016. u 06:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje izjavio je danas da je Pjongjang spreman da izvede još jedan napad protiv "provokacija" SAD-a, čiji su bombarderi ovaj tjedan preletjeli iznad Južne Koreje u znak solidarnosti sa svojim saveznikom poslije najnovije nuklearne probe Sjeverne Koreje, javlja agencija Reuters.

Šef sjevernokorejske diplomacije Ri Jong Ho uputio je to upozorenje na današnjem sastanku zemalja Pokreta nesvrstanih u Venecueli,piše Fena.

I Seul je početkom ovog tjedna upozorio da se Pjongjang sprema za još jednu nuklearnu probu.

Sjeverna Koreja je 9. rujna izvela najjaču nuklearnu probu do sada, priopćivši da je ovladala sposobnošću montiranja bojeve glave na balističku raketu, podsjeća britanska agencija.

U utorak su dva američka bombardera B-1 preletjela iznad Južne Koreje, što je Pjongjang osudio.

Poslije najnovije nuklearne probe Sjeverne Koreje, SAD i Južna Koreja ponovo su pozvale na dodatne sankcije protiv Pjongjanga, koji je pritisak radi novih sankcija okarakterizirao kao "smiješan", obećavši da će nastaviti da jača svoju nuklearnu moć.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je izvela, kako pišu mediji, najveći nuklearni pokus do sada.

Japanski premijer Shinzo Abe kazao je da se sjevernokorejski nuklearni pokusi ne mogu tolerirati. Japansko ministarstvo vanjskih poslova, nakon testa je uložilo formalan prosvjed Pjongjangu, a vojska je poslala dva zrakoplova da izmjere radijaciju.

Jeffrey Lewis iz kalifornijskog Instituta za međunarodna studije Middlebury rekao je da seizmički podaci sugeriraju eksploziju od 20 do 30 kilotona, što bi bila snažnija bomba od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svjetskog rata. "To je najsnažniji pokus Sjeverne Koreje dosad, 20-30 kt, najmanje. Ovo nije sretan dan. Važno je da im je ovo već peti pokus, pa sada imaju dosta iskustva s nuklearnim pokusima. Oni više nisu zaostala zemlja", rekao je Lewis.

Američki ministar obrane Ash Carter osudio je danas petu i najveću nuklearnu probu Sjeverne Koreje i pozvao Kinu da izvrši pritisak na Pjongjang da ukloni nuklearno naoružanje.

Poslije nešto više od 11 i pol minuta, mjerne stanice u RS i BiH osjetile su potres.

Kopirati
Drag cursor here to close