Posao doveden do kraja

Pitanje Sutorine za Crnu Goru je završeno

Vijesti / Flash | 16. 01. 2015. u 14:32 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voditelj crnogorske diplomacije Igor Lukšić smatra da je pitanje Sutorine, odnosno granice s Bosnom i Hercegovinom uspješno okončano i podsjeća danas u Podgorici da su stručnjaci završili posao i da crnogorska strana očekuje da se ugovor potpiše, prenosi Tanjug.

Lukšić je dodao da crnogorski predstavnici razgovaraju s predstavnicima vlasti u BiH i da nema osnova, ni razloga da se takav ugovor preispituje.

"Smatram da je posao doveden do kraja", jasan je Lukšić.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH jučer je zadužio Ustavnopravnu komisiju da do 27. veljače održi javnu raspravu o Sutorini, nakon čega će zastupnici zauzeti konačan stav o prijedlogu rezolucije o primorskoj prevlaci kod Herceg Novog.

Poslanik Socijaldemokratske partije u Zastupničkom domu PS BiH Denis Bećirović prethodno je podnio prijedlog rezolucije o Sutorini, kojim je tražio da to zakonodavno tijelo "neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim" ocjeni prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore.

Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore utvrdilo je Vijeće ministra BiH početkom studenoga 2014. godine, a prema njemu bi Sutorina trebala voljom državnih organa BiH da trajno ostane u sastavu Crne Gore.

Inače, zbog pitanja Sutorine crnogorski predsjednik Filip Vujanović je danas odlučio odgoditi potpisivanje ukaza Milanu Lakiću o postavljenju za veleposlanika Crne Gore u Bosni i Hercegovini.

Iz Vujanovićevog ureda je priopćeno da je on o svojoj odluci, donesenoj nakon razgovora s predsjednicima vlade i parlamenta Milom Đukanovićem i Rankom Krivokapićem, obavijestio predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji mu je predložio da razgovara s članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem.

U telefonskom razgovoru s Izetbegovićem predsjednik Crne Gore je, kako se navodi, saznao da on sada nije spreman da svojim pozitivnim stavom doprinese okončanju procedure potpisivanja Ugovora o državnoj granici između Crne Gore i BiH.

Vujanović je, u ime Crne Gore, priopćio stav o definitivnosti državne granice Crne Gore i BiH, čija je granična linija samo demarkirana ugovorom koji je počeo da se priprema u listopadu 2008., a u svim detaljima je usuglašen u svibnju 2014. i parafiran od predstavnika Crne gore i predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH.

Vlada Crne Gore je nakon toga dala suglasnost na taj ugovor 12. lipnja 2014., a Vijeće ministra BiH 6. studenoga.

"Dakle, za Crnu Goru je ovo definitivno završeno pitanje i u okviru njezinih organa Crna Gora ga više neće otvarati", navedeno je u priopćenju iz ureda Vujanovića.

Kopirati
Drag cursor here to close