Otvoreno pismo

Pita li tko išta Srbe u Mostaru?

Vijesti / Flash | 30. 03. 2016. u 13:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacijski odbor srpskih organizacija u Mostaru uputio je otvoreno pismo srpskim predstavnicima u vlasti na svim razinama te predstavnicima međunarodne zajednice i javnosti s pitanjem ''Ima li budućnosti za Srbe u Mostaru?''.

U pismu se navodi kako su ozbiljno zabrinuti za sudbinu grada Mostara i položaj srpskog naroda u njemu.

Malo prava na papiru

Dodaje se kako su u svjetlu prijedloga koji mogu dovesti do podjele Mostara na hrvatski i bošnjački dio, a u kojima bi bio potpuno zanemaren interes srpskog naroda, primorani otvoreno se obratiti javnosti i zatražiti pomoć i zaštitu od srpskih predstavnika na svim nivoima vlasti, te međunarodne zajednice.

''U medijima smo posljednjih dana mogli vidjeti više prijedloga za izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu za Grad Mostar i Statut Grada Mostara, a u kojima su zanemareni interesi Srba i u kojima se uzima i ono malo prava koja smo, do sada, imali makar na papiru. Zbog činjenice da Srbi u institucijama vlasti na području Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije nemaju nikakve mehanizme utjecaja, formirali smo Koordinacijski odbor srpskih organizacija u Mostaru te na taj način jedinstvenim stavom i glasom pokušali utjecati na zaštitu interesa srpskog naroda na ovom području'', navodi se u pismu i dodaje kako njihovi višemjesečni apeli da se i Srbi uključe u pregovore oko Mostara i da se uvaže naši stavovi to nije urodilo plodom.

Protiv podjele

''Nažalost, naš glas ne dopire ni do koga. Nezadovoljni predloženim rješenjima koji dolaze od hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Mostaru, tražimo od srpskih predstavnika na svim razinama vlasti, a posebno u Parlamentarnoj skupštini BiH, da se hitno uključe u rješenje položaja srpskog naroda u Mostaru. Do sada smo imali načelnu podršku srpskih političara, ali sada tražimo konkretnu podršku i jasan stav srpskih predstavnika da zaštite srpske interese u gradu na Neretvi i da u Parlamentarnoj skupštini BiH kroz Izborni zakon BiH ne dozvole da se usvoje rješenja koja bi značila dodatno urušavanje položaja Srba'', navodi se u pismu.

Koordinacija traži od političkih predstavnika iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda da zatraže da se kroz usvajanje Statuta Grada Mostara uvaže stavovi Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru.

Ističe se kako je za Srbe neprihvatljivo bilo kakvo rješenje koje podrazumijeva podjelu Mostara.

''Pitamo se da li bi u podijeljenom Mostaru uopće bilo mjesta za Srbe i kakva bi bila njihova budućnost?'', navodi se u pismu i dodaje kako je osnovni princip njihova viđenja Grada to da Mostar mora ostati jedinstven u teritorijalnom i administrativnom smislu.

Jedna izborna jedinica

''Stava smo da Mostar treba biti jedna izborna jedinica, te da se mora jasno definirati zaštita nacionalnih interesa u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, i to u izvršnoj vlasti kroz instituciju gradonačelnika i dva zamjenika gradonačelnika iz reda tri konstitutivna naroda, te u zakonodavnoj kroz Klub naroda u Gradskom vijeću'', navodi se u pismu u kojem se apelira na srpske predstavnike u vlasti da se založe za rješenja koja bi uvažila i prijedloge.

''Također, obzirom da je Mostar daytonska kategorija, te da je visoki predstavnik u BiH upravo bio kreator sadašnjeg Statuta Grada Mostara, pozivamo predstavnike međunarodne zajednice, a posebno Ured visokog predstavnika u BiH da ne dozvole bilo kakvo rješenje koje ne bi uvažavalo interese Srba u Mostaru. Moramo istaknuti i to da mostarski Srbi ne žele ništa blokirati, već biti dio pozitivnog rješenja koje će od Mostara napraviti moderan evropski grad u kojem će biti mjesta za sve narode i građane. Pod ''mostarskim suncem'' uvijek je bilo mjesta za sve, pa se nadamo da će tako biti i u budućnosti'', navodi u pismu Koordinacijski odbor srpskih organizacija u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close