Pismo podrške

Ogranak Matice hrvatske u Čitluku: Omalovažavanje žrtve i nastraj na kardinala

''Iz nekog samo njima poznati razloga, denuciraju, omalovažavaju hrvatsku povijest i žrtve Križnog puta, egzekucije u Bleiburgu, nasrćući na kardinala Vinka Puljića kao predvoditelja svete mise zadušnice.''
Vijesti / Flash | 12. 05. 2020. u 18:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ogranak Matice hrvatske u Čitluku uputio je pismo podrške kardinalu Puljiću povodom održavanja mise za žrve Bleiburga u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu i brojnih napada na ovaj događaj.

Civiliziran način

Poručuju kako Matica hrvatska nije izolirana pojava u današnjem globalističkom svijetu. Najstarija hrvatska nacionalna, kulturna ustanova, okupljalište kulturnog života u duhu samoodređenja, navode, pripala joj je velika kulturno - književna, znanstvena i politička uloga.

U mjesecu svibnju kad i Ogranak Matice hrvatske u Čitluku tradicionalno priprema i realizira kulturnu manifestaciju ''Svibanjske svečanosti – Brotnjo 2020.'', te uz svu skraćenost i opseg programski aktivnosti izazvanih pojavom coronavirusa COVID-19, zgraženi su, navode, s činjenicom i sve učestalijom pojavom istupa u medijima onih koji ne mogu na civiliziran način i u skladu s pozitivnim pravnim zasadama rezolucije Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. godine, prihvatiti kao realnu činjenicu.

''Već, iz nekog samo njima poznati razloga, denuciraju, omalovažavaju hrvatsku povijest i žrtve Križnog puta, egzekucije u Bleiburgu, nasrćući na kardinala Vinka Puljića kao predvoditelja svete mise zadušnice.

Poruka ohrabrenja

K tomu, s jasnim nakanama da najmalobrojniji i najugroženiji, iako najstariji narod u BiH razdvoji od drugih s ciljem ne mogućnosti prosperiteta suživota svih građana, te ne težeći društvu koje jamči vladavinu prava i ne poštujući podjednako identitet svakog konstitutivnog naroda'', ističe se u njihovu pismu.

Ističu kako mnogobrojni članovi Ogranka Matice hrvatske u Čitluku zajedno sa pukom broćanskim osjeća potrebu izraziti duboku zabrinutost za legitimna prava, buduću perspektivu života i dugoročnog opstanka hrvatskog naroda u ovakvoj, za njega pogubnoj zajednici.

''Stoga, svjesni činjenice da katolička crkva na čelu sa kardinalom Vinkom Puljićem misom zadušnicom za sve stradale na Križnom putu, izrijekom daje do znanja da ne ideologizira, već odaje poštovanje žrtvama, te mu upućujemo poruku ohrabrenja i zahvale'', piše na kraju pisma podrške kardinalu Puljiću.

Kopirati
Drag cursor here to close