Konferencija

Picula: Institucije u BiH se transformiraju iz dejtonskih u briselske

Vijesti / Flash | 28. 05. 2016. u 06:26 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Zajedničke komisije za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) – poslanik u Predstavničkom domu Fehim Škaljić i delegat u Domu naroda Zdenka Džambas sudjelovali su u radu godišnje međunarodne konferencije Paneuropske unije u BiH, koja je u petak popodne počela u Sarajevu, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Obraćajući se sudionicima, Škaljić je ocijenio da EU ima interes za proširenje na zemlje zapadnog Balkana kako bi i u ovom dijelu europskog kontinenta vladao mir i stabilnost, baš kao što, kako je rekao, zemlje ove regije, koje jesu dio Europe, imaju interes da postanu dio EU kako bi živjeli u uređenim zemljama, s boljim gospodarstvom i boljim standardom građana.

Škaljić je poručio da euroatlantski put BiH i preuzimanje pravne stečevine EU nemaju alternativu, te upozorio da institucije BiH moraju izgraditi bolje demokratske kapacitete kako bi snažnije sudjelovale u procesu europskih integracija.

Škaljić se založio i za jače uključivanje predstavnika civilnog sektora i cijelog društva u proces europskih integracija, za koji je rekao da predstavlja vlasništvo svih građana BiH. On je pozvao predstavnike EU da na svaki način pomognu ubrzanju europskog puta BiH, posebno u pružanju materijalne i tehničke pomoći u tom procesu.

Sudionicima konferencije obratio se i poslanik u Europskom parlamentu Tonino Picula, koji je upozorio da je europski projekat, nakon 60 godina postojanja, u krizi i da se suočava sa velikim izazovima koji mogu uticati na dalji proces proširenja EU. Picula je izrazio uvjerenje da će proces proširenja biti nastavljen i poručio, citirajući papu Franju, da je ideju Europe potrebno ažurirati.

Govoreći o situaciji u regiji, Picula je ocijenio da se zapadni Balkan nalazi između progresa i stagnacije i poručio da je regiji potrebno više vladavine prava, jačanja kapaciteta institucija i pomoći u obnovi gospodarstva.

Prema riječima Picule, BiH se danas nalazi u osjetljivoj fazi u kojoj se institucije transformiraju iz dejtonskih u briselske, za šta je, kako je naveo, potrebno vrijeme. Na kraju pregovora za ulazak BiH u EU, ni BiH ni EU neće izgledati onako kako danas izgledaju, poručio je Picula.

U radu konferencije, koja je podijeljena u tri panela, sudjelovao je i šef Izaslanstva i visoki predstavnik EU u BiH Lars – Gunnar Wigemark, kao i predstavnici Paneuropske unije iz svih zemalja regije.

Na kraju konferencije, na kojoj će se raspravljati o regionalnoj suradnji kao ključu europskih integracija jugoistočne Europe, predviđeno je i usvajanje teksta Paneuropske deklaracije.

Kopirati
Drag cursor here to close