Inzko ostaje u BiH

PIC razočaran u političare: Izbori u Mostaru moraju se provesti

Vijesti / Flash | 07. 06. 2017. u 15:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od zaključaka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (UO PIC), nakon dvodnevnog zasjedanja koje je završeno danas u Sarajevu, je da nadležni organi u Bosni i Hercegovini hitno moraju poduzeti mjere na unapređenju cjelokupne političke atmosfere te da se moraju pridržavati temeljnih principa kompromisa, dijaloga i konsenzusa tri konstituivna naroda u donošenju odluka.

''Politički direktori generalno su razočarani sporim tempom provođenja reformi u BiH na mnogim razinama vlasti'', kazao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Osim toga, dodao je, razočarani su i činjenicom da su izabrani dužnosnici preuzimali obaveze koje se odnose na integraciju BiH u Europsku uniju (EU) te Međunarodni monetarni fond (MMF), a da nisu ih realizirali.

Kako je rekao visoki predstavnik na današnjoj press-konferenciji, također je izražena zabrinutost u vezi s pogoršanjem stanja u pogledu vladavine prava, a posebno u svjetlu činjenice da su korupcija i političko pokroviteljstvo vidljivi elementi političkog sustava s vrlo slabim posljedicama po one na koje se to odnosi.

''Ovo smo mogli vidjeti u kontekstu nastojanja političkih lidera da izazovu krizu za krizom, uz donošenje podjela, umjesto da rade zajedno na izgradnji uspješnije budućnosti'', istaknuo je Inzko.

UO PIC-a danas se sastao i s rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH kako bi razgovarali o zakonodavnim prioritetima u BiH te s predstavnicima medija s kojima su razgovarali o stanju slobode medija u BiH.

Visoki predstavnik je ukazao je na činjenicu da je međunarodna zajednica jasno ponudila partnerstvo BiH s veoma konkretnim koristima, ukoliko se ispune određeni uvjeti.

''Ipak, uvjeti se ne ispunjavaju, bar ne dovoljno brzo'', dodao je.

Između ostalog, naveo je Inzko, PIC je ponovo potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Također, politički direktori su ponovili da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da pravno postoje samo po osnovu Ustava BiH.

UO PIC-a je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće  i moraju se provoditi. Naglasili su i potrebu pune implementacije programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

S tim u vezi, visoki predstavnik u BiH izjavio je da bi bio zadovoljan kada bi mogao što prije napustiti BiH.

''Međutim, to nije moja već odluka PIC-a, a koja opet ovisi o pozitivnoj procjeni političke situacije u zemlji'', rekao je Inzko.

UO PIC-a je stavio naglasak na izazove u predstojećem razdoblju te pozvao nadležne organe u BiH da rade na unapređenju kvaliteta života građana BiH provođenjem Reformske agende i ispunjavanjem drugih potrebnih uvjeta, što će, između ostalog, omogućiti dalji napredak u pogledu ostvarenja dugoročnih težnji ka članstvu u EU.

''Članstvo u EU je jasna težnja većine građana BiH i organi vlasti mogu moraju uraditi više da to ispoštuju'', podvukao je Inzko.

Osim toga, zaključak političkih direktora je i da se u najkraćem roku trebaju ispuniti preostali uvjetiu okviru proširenog aranžmana s MMF-om, u skladu s jasnim obavezama koje su vlasti BiH preuzele prema MMF-u, s ciljem stvaranja uvjeta za realizaciju međunarodne pomoći za fiskalnu stabilnost i ekonomski razvoj ove zemlje.

''Ovo pitanje treba tretirati hitno'', istaknuo je Inzko. 

UO PIC-a je također zaključio da je potrebno posvetiti se pitanju provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava, uključujući i predmete Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku.

Upravni odbor PIC-a razgovarao je i o pitanju provedbe odluka Ustavnog suda BiH za grad Mostar te su zakjučili da je neophodno omogućiti održavanje izbora u tom gradu.

Stav je političkih direktora da Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, s određenom razinom lokalnih nadležnosti/uprave ispod razine grada.  

Tijekom dvodnevnog zasjedanja razgovarano je i o uvjetima za razvoj slobodnih, objektivnih i profesionalnih medija u BiH, kao suštinski značajnog dijela demokratskog društva.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Bruce G. Berton kazao je da je evidentno da BiH ima veliki broj ozbiljnih i dobro obučenih novinara.

''Međutim, malo je prostora za objektivno izvještavanje u ovom politički dominiranom medijskom ambijentu'', naglasio je.

Razgovarano je i o stanju u javnom RTV sustavu, koje je, kako je rekao Berton, izazvalo ozbiljnu zabrinutost međunarodne zajednice.

S tim u vezi, UO PIC-a pozvao je vlasti BiH da prioritetno osiguraju financijsku stabilizaciju javnog RTV sustava kao cjeline, uključujući i odgovarajući sustav prikupljanja prihoda.

Posebna pažnja je poklonjena pitanju diskriminacije i segregacije u obrazovanju širom BiH.

''Entitetski, županijski i općinski organi, u Jajcu i širom BiH, trebaju poduzeti konkretne korake na rješavanju poteškoća bez segregacije učenika i unošenja novih podjela'', potcrtao je Berton.

Naveo je još jedan od zaključaka sa sjednice UO PIC-a, a kojim se bh. vlasti pozivaju da unaprijede pomirenje, međusobno razumijevanje i toleranciju te da se suzdrže od događaja, radnji i retorike koji unose podjele, uključujući i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, povijesni revizionizam i provokativnu upotrebu simbola.

Konačno, zaključeno je i to da međunarodna zajednica vidi BiH i njene građane kao partnere.

''Ujedinjeni smo u želji da ova zemlja postane stabilna i prosperitetna i spremni smo pomoći, ali želimo vidjeti više predanosti i opredjeljenja za provođenje reformi'', poručio je zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Sljedeća sjednica Upravnog odbora PIC-a bit će održana u Sarajevu 5. i 6. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close