Što je obećano?

Pfizer tuži Poljsku zbog cjepiva protiv korone

Pfizer i BioNTech nastoje prisiliti Poljsku da izvrši svoje obveze u vezi s narudžbama cjepiva protiv covida-19 koje je poslala poljska vlada
Vijesti / Flash | 24. 11. 2023. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki farmaceutski div Pfizer tuži poljsku vladu zbog neplaćanja 60 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 koje je razvio s BioNTechom. Tužba, koja dolazi u trenutku kada se Poljska priprema za promjenu vlade nakon izbora u listopadu, označava kulminaciju 19-mjesečne borbe između Varšave i Pfizera oko prevelike količine doza cjepiva.

Politico piše kako se korijeni sukoba mogu pratiti sve do enormnog ugovora o 1.1 milijardi doza koji je Europska komisija potpisala s Pfizerom 2021., a koji je postao kontroverzan zbog prijavljene razmjene tekstualnih poruka između predsjednice Komisije Ursule von der Leyen i glavnog izvršnog direktora Pfizera Albert Bourla uoči pregovora.

"Pfizer i BioNTech nastoje prisiliti Poljsku da izvrši svoje obveze u vezi s narudžbama cjepiva protiv covida-19 koje je poslala poljska vlada, kao dio njihovog ugovora o opskrbi Europske unije potpisanog u svibnju 2021.", kazao je glasnogovornik Pfizera, dodajući da se BioNTech također pridružuje postupku.

Naručene doze koje uopće nisu bile potrebne

Prema poljskim novinama Gazeta Prawa, Pfizer je pokrenuo građansku parnicu pred sudom u Bruxellesu jer su doze kupljene putem ugovora o zajedničkoj nabavi EU, sastavljenih prema belgijskom zakonu. Prvo ročište je zakazano za 6. prosinca, piše Index.

U 2021. Komisija je potpisala ugovor s Pfizerom za do 1.8 milijardi doza njegovog cjepiva, od toga je na kraju bila naručena 1.1 milijarda doza. Ovaj ugovor o zajedničkoj kupnji, koji je sklopila Komisija u ime zemalja EU, zasjenio je prethodnu kupnju cjepiva u bloku i natjerao druge proizvođače cjepiva da se požale kako su istisnuti s tržišta.

Veličina ugovora je od tada bila mlinski kamen oko vrata Komisije, i to ne samo zbog zabrinutosti za transparentnost jer je Von der Leyen odbijala razgovarati o osobnoj ulozi u pregovorima. Zemlje su ugovorom vezane na kupnju doza koje im, kako se pokazalo, nisu trebale.

U travnju 2022. tadašnji poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski objavio je da je zemlja prestala primati isporuke cjepiva. Rekao je da se Poljska pozvala na klauzulu o višoj sili u ugovoru, navodeći financijski pritisak uzrokovan priljevom izbjeglica iz ukrajinskog rata i gospodarskim poremećajima koji su uslijedili.

"Što je obećano? Zaista bismo željeli znati"

Također je objasnio da je zbog poboljšanja pandemijske situacije manja potreba za cjepivima. U to je vrijeme poljsku vladu vodio Mateusz Morawiecki iz stranke Pravo i pravda (PiS), a po mnogim je pitanjima Poljska bila uglavnom izolirana.

Međutim, nije trebalo dugo da skupina od devet drugih zemalja, sve u istočnoj i srednjoj Europi, slijedi primjer Poljske. Iako nisu išli toliko daleko da obustave isporuke, požalili su se kako moraju trošiti novac na doze koje im nisu bile potrebne u vrijeme gospodarskih turbulencija.

Zemlje su vršile pritisak na Komisiju da ponovno raspravi sporazum i opetovano su postavljale to pitanje na sastancima ministara zdravstva EU. Komisija je od Pfizera uspjela iznuditi odgodu nekih isporuka, ali to nije bilo dovoljno. Kako su se stope cijepljenja smanjivale, zemlje izvan skupine srednje i istočne Europe počele su se pridruživati pozivu na ponovne pregovore.

Nedavno održani izbori u Poljskoj

U jednom se trenutku čak počela tražiti veća transparentnost izvornih pregovora između Pfizera i Komisije. "Što je obećano? Zaista bismo željeli znati", rekao je belgijski veleposlanik Pierre Cartuyvels u prosincu prošle godine. U svibnju ove godine Komisija je tiho objavila što je dogovoreno novim pregovorima o spornom sporazumu.

Nova verzija sporazuma je smanjivala - za neodređeni iznos - broj preostalih doza, dok bi se isporuke također proširile na 2026. Poljska je, međutim, odbila potpisati revidirani sporazum. Činilo se da je stvar mrtva, sve dok nije došla vijest da je Pfizer spreman tužiti vladu.

Tajming je očigledan, dolazi nakon izbora u Poljskoj u listopadu na kojima je PiS izgubio svoju vladajuću većinu, a oporba osvojila dovoljno mjesta da na vlast postavi Donalda Tuska, političara desnog centra.

Nezgodna situacija za Tuska

Pfizer ispostavlja Tusku skupi račun koji bi mogao doseći čak 1.2 milijarde eura na temelju cijene od 19,50 eura po dozi, kako je objavio Financial Times (točni detalji ugovora ostaju tajni).

Tužba također dolazi u vrijeme kada je poljsko gospodarstvo u zastoju, ali Pfizer sudskim procesom želi poslati jasan signal svim zemljama koje se možda žele izvući iz plaćanja onoga što duguju. Tusk će se naći u problemima jer želi zadržati dobre odnose s Bruxellesom i mogao bi osjetiti veći pritisak da poštuje sporazume ispregovarane putem ugovora Komisije o zajedničkoj nabavi.

Glasnogovornik Pfizera rekao je da je odluka o podizanju tužbe donesena "nakon dugotrajnog kršenja ugovora i razdoblja razgovora u dobroj vjeri između strana". Poljska ministrica zdravstva Katarzyna Sójka poručila je da je slučaj težak , ali kako postoji šansa da se spor okonča "na pozitivan način".

Kopirati
Drag cursor here to close