Hrvatska

Petrov zatražio Plenkovićevu ostavku

Vijesti / Flash | 11. 07. 2017. u 11:20 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saborski zastupnik i čelnik Mosta Božo Petrov zatražio je u utorak u Hrvatskom saboru ostavku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, pozivajući se na tekst u Nacionalu, u kojem je, kako navodi taj tjednik, po dokumentaciji HBOR-a ministar financija Zdravko Marić znao što se događa u Agrokoru još prošle godine.

"Nije više pitanje može li Zdravko Marić biti ministar, nego hoće li premijer Plenković snositi odgovornost. Danas je vrijeme razotkrivanja, danas je trenutak da se pokaže tko ima obraz, trenutak o kojem Andrej Plenković treba nakon svega dati ostavku na mjesto predsjednika Vlade", rekao je Petrov nakon stanke na početku saborskog zasjedanja, prenosi Hina.

Nacional donosi interne dokumente Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), u kojoj je ministar financija Marić predsjednik Nadzornog odbora, a koji, piše Nacional, pokazuju da je Uprava te banke još krajem 2016. bila detaljno upoznata s ozbiljnim poslovnim problemima u kojima se našao Agrokor. Marić, koji je u politiku ušao upravo iz te kompanije je, tvrde u tom tjedniku, 'sve znao', ali je HBOR unatoč tome krajem prošle godine kreditirao posrnuli Agrokor s 48,3 milijuna eura.

"Zdravko Marić došao je na ministarsko mjesto pomoći Ivici Todoriću i pomogao mu je. Kroz HBOR, kroz manjak poreznog nadzora, sve se to zna", ustvrdio je Petrov. "Sve što smo o njemu trebali reći", dodao je čelnik Mosta, "rekli smo prije tri mjeseca. Ako ima mrvu poštenja, sam će danas dati ostavku".

Božo Petrov pozvao je i predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića da da ostavku.

"Što reći o čovjeku koji je sve znao o Mariću, a ništa nije napravio tj, napravio je sve da ga sačuva paraliziravši zemlju na dva mjeseca. Predsjednik Vlade zanemario je, prečuo i odbio sve argumente zašto Marić ne može biti ministar, u Saboru... Nas je optužio da smo remetilački faktor", podsjetio je Petrov na prekid koalicije HDZ-a s Mostom.

I SDP-ovac Gordan Maras zatražio je smjenu ministra financija Zdravka Marića kao i ministrice gospodarstva Martine Dalić jer su, kaže, sve znali, dok je za premijera kazao kako "očito da on nije znao za te informacije, koje su mu zatajene". No, dodao je Maras, ako je tako onda bi i on trebao dati ostavku.

"Ja bih volio da građani shvate da nije istina ono što smo ovdje slušali kada je bila rasprava o ministru Mariću, kada je on govorio da nije uopće bio upoznat o kreditu, da nije istina ono što je govorila ministrica Dalić, da su to bile besprijekorne tvrtke, koje su bez problema mogle dobiti kredite, jer se po ovim izvještajima vidi da to tako nije. Znači lagali su nas i ministar Marić i ministrica Dalić", tvrdi Maras.

Dalić i Marić su, kaže, odgovorni u toj mjeri da bi danas trebali biti razriješeni.

"Kao što je to napravio premjer Plenković s ministrima iz svoje Vlade, konkretno ministrima Mosta. Tražimo od njega danas, da razriješi ovo dvoje ministra koji su znali informaciji, koji su svjesno lagali javnost i koji su izgubili u RH 50 milijuna eura", kazao je Maras.

Kopirati
Drag cursor here to close