Temelj opstanka

Petrov: Mostarsko Sveučilište održalo je hrvatski narod na ovom prostoru

Vijesti / Flash | 08. 02. 2017. u 09:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu dvodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov posjetio je u danas Sveučilište u Mostaru gdje se sastao s rektoricom prof. dr. Ljerkom Ostojić.

Zahvaljujući na potpori i posjeti visokog izaslanstva Hrvatskog sabora, rektorica Ostojić ocijenila kako je to još jedan znak trajne suradnje između Hrvatske i Sveučilišta u Mostaru.

Napomenula je kako su nastavni programi na Sveučilištu kompatibilni s hrvatskim, da veliki dio profesora, kao i 20 posto studenata, dolazi iz Hrvatske, te da hrvatska država daje financijsku potporu mostarskom Sveučilištu.

''To je sve zalog naše trajne suradnje'', kazala je Ostojić.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov kazao je kako je za njih mostarsko Sveučilište temelj održavanja kulturne tradicije, jezika i obrazovanja hrvatskog naroda u BiH.

''To je institucija koja je zasigurno održala hrvatski narod na ovim područjima i stoga su apsolutno sve hrvatske vlade, bez obzira na politički smjer, bile svih ovih godina partner mostarskom Sveučilište, a to će se i nastaviti'', kazao je Petrov.

Dodao je kako mu je drago što se mostarsko Sveučilište razvija, te što će biti akreditirano, kao što je to primjer sa sveučilištima u Hrvatskoj.

''Vjerujemo kako ćemo time pomoći te biti kvalitetan partner i mostarskog Sveučilišta'', zaključio je Petrov.

Petrov: Želimo da BiH stekne status kandidata za EU do kraja godine

Na upit novinara da pojasni situaciju nastalu nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, nakon kojeg je objavljeno priopćenje iz Ureda za informiranje Vijeća ministara čije pojedine navode o "novom entitetu u BiH" je demantirao Most nezavisnih lista, stranka čiji je lider, Petrov je kazao kako je za BiH važno da politički predstavnici sva tri kontitutivna naroda zajednički nađu rješenja o budućem ustroju zemlje.

''Uvažavajući BiH kao suverenu državu s cjelovitim integritetom mi želimo biti partnetri i došli smo kao prijateljska diplomacija. Ono što je važno za Bosnu i Hercegovinu, jeste da politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda sami nađu model. Neka oni daju model koji njima najviše odgovara, a koji će uključivati punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Mi ćemo kao prijateljska država pomoći i biti partner na tom putu“, kazao je Petrov.

Nakon svih sastanaka koji su održani jučer, uključujući Parlamentarnu skupštinu i Predsjedništvo BiH, kako je naglasio, drago mu je da se svi slažu s ciljevima i s principima.

''Drago mi je da u tome imamo zajednički jezik. Drago mi je također da će ovaj posjet polučiti rezultat u smjeru stabilizacije i smirivanju tenzija koje zaista nisu potrebne. Tek kada smirite tenzije, možete očekivati da se može ponuditi rješenje, a da će to konačno bez bilo kakvih manipulacija koristiti svim građanima BiH. To je ono što želimo“, kazao je Petrov.

Ponovio je i kako Hrvatska želi pomoći u bilo kojem smislu - tehničkom, prijateljskom, političkom, da Bosna i Hercegovina krene dalje na europskom putu.

''Izuzetno nam je drago da je u prosincu 2016. godine EU dala upitnik. Zaista ćemo se truditi. Možda smo rijedak glas, ali zaista snažan, da BiH stekne status kandidata do kraja ove godine. To će značiti puno za sve građane BiH. U tom smo i našli političke partnere jučer sa svim političkim predstavnicima s kojim smo se sastali. To je naša želja i to je razlog zašto smo jučer bili u Sarajevu, danas u Mostaru“, pojasnio je Petrov

Kopirati
Drag cursor here to close