Arhivska građa

Petrov: Hrvatska otvara arhivsku građu do 1990. godine

Vijesti / Flash | 04. 02. 2017. u 17:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Mosta nezavisnih lista i predsjednik Sabora Božo Petrov najavio je na svojem profilu na Facebooku da će zakonski omogućiti otvaranje Državnog arhiva, odnosno da će građu datiranu do 22. prosinca 1990. učiniti dostupnom javnosti, piše Hrt.

To podrazumijeva arhivsku građu državnih tijela i Saveza komunista Hrvatske, osim građe s osjetljivim osobnim podacima.

Trnovitim putem stizali su dokumenti iz Državnog arhiva u ruke odvjetniku Siniši Pavloviću dok je istraživao smrt emigranta Stjepana Đurekovića. Prvo je vladino povjerenstvo mjesecima pregledavalo svaki papir pa su još mjesecima čekali dozvole SDP-a i SOA-e za uvid u dokumnete SKH i UDBE. Otvaranjem arhiva, ljudi bi se kaže Pavlović, konačno prestali gledati ispod oka, ali upozorava da se arhivskoj građi treba pristupiti profesionalno i uz stručnu pomoć.

"Nije problem pronaći u arhivima dokumente koji ljude kompromitiraju. Takvi dokumenti su godinama stvarani i to je nešto što treba spriječiti", kaže Pavlović.

Petrov je poručio da je otvaranje arhiva tek prva pretpostavka suočavanja s prošlošću, jer isključivo pravilnim i potpunim utvrđivanjem i vrednovanjem povijesnih činjenica moguće je suzbiti relativizaciju i iskrivljavanje povijesnih činjenica.

U MOST-u kažu da arhive i otvaraju da bi se njima mogli neometano baviti povjesničari, a ne političari. Nema smisla štiti interese države koja ne postoji. "Svi arhivi će biti otvoreni, to znači da će one institucije pa i političke stranke koje imaju dijelove arhiva koje se odnose na to razdoblje imati rok od šest mjeseci da te arhive dostave Državnom arhivu", kaže Božo Petrov.

Ovu odluku komentirao je u Šibeniku predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Izjavio je kako se svi dokumenti nalaze u Državnom arhivu i da je SDP dosad uvijek dao odobrenje za sve potrebe ili za znanstvena istraživanja. Ali i poziva šefa MOST-a da prvo smjene ministra Pavu Barišića što je, kaže, u interesu budućnosti djece koja zaslužuju bolje obrazovanje. Onda mogu razgovarati i o tranparentnijoj prošlosti. "Nema razloga da to ne bude tako i od sada, ali prije svega pozivam Petrova, kao čelnika Mosta, da zajednički u četvrtak smijenimo ministra Barišića jer je to u interesu naše zajedničke budućnosti", kazao je dodao je Bernardić. 

SDP-ovac Arsen Bauk putem FB poručio je da se "Mostovoj inicijativi za otvaranje arhiva zasigurno  najviše raduje 80.000 HDZ-ovaca koji će konačno moći dokazati da su socijalizam rušili iznutra."

Kad se dokumenti konačno otvore, vjerojatno ćemo saznati, kaže povjesničar Tvrtko Jakovina, mnogo toga zanimljivog, ali ne i spektakularnog. Ne treba se, dodaje - zadržati samo na hrvatskim arhivima. Treba vidjeti i što se čuva u onima u Beogradu.

Kopirati
Drag cursor here to close