Crne brojke HNŽ-a

Petoro mrtvih na cestama: Najčešći razlog brzina i nepoštivanje znakova

Vijesti / Flash | 10. 05. 2016. u 12:39 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pet osoba izgubilo je život u prometu u Hercegovačko neretvanskoj županiji od početka godine.

Prema statističkim podacima MUP-a HNŽ-a u prometu su od početka godine teže ozlijeđene 33 osobe, a 176 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Najčešći uzrok smrtnog stradavanja je grubo nepoštivanje propisane brzine kretanja, a potom nepoštivanje prometnih znakova.

''Glavni razlog prometnih nezgoda je neprilagođena brzina, zatim uvjeti na kolovozu, nepoštivanje prometnih znakova, alkohol, a u dosta slučajeva i korištenje mobilnog telefona prilikom vožnje'', rekao je za Bljesak.info Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.

Po Marićevim riječima ceste su ''dosta solidne'', no postoji nekoliko zavoja u južnom dijelu Mostara koji nisu prilagođeni za veću brzinu i tu se često događaju prometne nezgode.

Prevencija

''Policijska uprava Mostar je početkom drugog mjeseca zavela akciju po prometu koja još traje. I ostale stanice u županiji provode iste akcije, a one podrazumijevaju kontrolu prometa da bi se smanjio broj prometnih nezgoda. Alkotestiramo i kontroliramo vozače, a preko zime se uz to i kontrolira zimska oprema da se može normalno sudjelovati u prometu'', objasnio je Marić.

S dolaskom toplijih dana sve je više vozača na dva kotača. Motociklisti i biciklisti postaju svakodnevni sudionici u prometu.

''Možemo dati savjet vozačima da se pridržavaju prometnih znakova, da obrate pozornost na bicikliste i motocikliste, te pješake pogotovo na djecu kod osnovnih i srednjih škola, te da prilagode brzinu i budu više oprezni'', savjetuje Marić, napominjući kako su djeca najugroženija kategorija sudionika u prometu.

Kada su u pitanju biciklisti i motociklisti, vozači automobila prvenstveno moraju pripaziti na i inače važan mrtvi kut, jako je važno prilikom prestrojavanja upaliti žmigavac, a posebno treba biti oprezan kod otvaranja vrata automobila.

Oprez

No, s druge strane i biciklisti i motociklisti moraju pripaziti na prometna pravila. Biciklisti se bore s nepostojanjem i nedostatkom staza, pa stoga prilikom vožnje moraju biti posebno oprezni kada su u prometu.

''Biciklisti i motociklisti obvezno moraju nositi svu potrebnu opremu. Motociklisti moraju nositi kacigu i vozač i suvozač, isto vrijedi i za bicikliste kojima savjetujemo da izbjegavaju vožnje u 'udarnim terminima' u gradu kada ljudi idu s posla i na posao; a to je od 6.30 ujutro do 8, te od 15.30 do 16.30'', kaže Marić.

Marić je posebno naglasio da su i pješaci i biciklisti sudionici u prometu i da se moraju pridržavati obilježenih mjesta u gradu.

''Pješačke prijelaze trebaju prelaziti na obilježenim mjestima, na semaforu treba sačekati zeleno svjetlo. Vozači moraju obratiti pozornost, pješak gdje god prelazi mora mu se stati, ali pješaci ponavljam, moraju prelaziti cestu gdje je to predviđeno, na pješačkom prijelazu'', zaključuje Marić, dodatno pozivajući sve sudionike u prometu na oprez i poštivanje prometnih propisa.

Prometna nesreća može se dogoditi svima, stoga budite oprezni prilikom sudjelovanja u prometu, poštujte prometne propise te čuvajte sebe i druge!

Kopirati
Drag cursor here to close