Petolistopadski prosvjed

Petnaest godina od Miloševićevog pada

Vijesti / Flash | 05. 10. 2015. u 08:06 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se navršava 15 godina od prijelomnog 5. listopada 2000. godine kada je, nakon masovnih prosvjeda pristalica Demokratske opozicije Srbije (DOS), s vlasti otišao dotadašnji predsjednik SRJ Slobodan Milošević.

Masovna okupljana građana, na poziv lidera DOS-a, uslijedila su nakon što je izborna komisija osporila pobjedu kandidata DOS-a Vojislava Koštunice na izborima 24. rujna, podsjeća Tanjug.

Za središnje mjesto okupljanja prosvjednika određen je prostor ispred zdanja Doma Narodne skupštine.

Lideri DOS-a, ali i više drugih relevantnih čimbenika, insistirali su da je Koštunica već u prvom izbornom krugu pobijedio protukandidata Miloševića, dok je Izborna komisija tvrdila da je kandidat DOS-a osvojio 49 posto glasova, zbog čega je najavljen drugi krug izbora.

Prvaci DOS-a su to odbacili, i uslijedio je poziv građanima na prosvjede, kao i na generalni štrajk koji je kulminirao prosvjedom rudara u Kolubari.

Paralelno s predsjedničkim izborima tog rujna 2000. održani su i izbori za tadašnju Saveznu Skupštinu i Skupštinu Vojvodine i na svima je nadmoćno pobijedio DOS.

Prosvjed koji je zatim održan u centru Beograda bio je najmasovniji od početka 1990-ih godina, mada postoje oprečna tumačenja broja prisutnih.

U Beograd su tog dana, 5. listopada, došli organizirano i masovno građani iz unutrašnjosti Srbije koji su podržavali tadašnji DOS.

Iako je policija nastojala nekako zaustavi ili omseti kolone koje su se uputile ka Beogradu, sve su blokade na kraju bile probijene.

Masovni upad prosvjednika u zdanje tadašnje Savezne skupštine, u više valova, uslijedio je negdje poslije 15 sati, kada je zauzeta i obližnja policijska stanica.

Paralelno je u više naleta došlo do napada na obližnju zgradu RTS-a, gdje je zapaljeno prizemlje, a požar se proširio i na kat.

To popodne ispred zgrade RTS-a bit će upamćeno i po dolasku Ljubisava Đokića na bageru, koji se pridružio prosvjednicima uletjevši u prizemlje zgrade u Takovskoj. Bagerist Džo postao je jedan od simbola petog listopada.

Policija je pružila otpor, koji je na kraju slomljen. Iz pravca Takovske je do platoa između Skupštine i zgrade Televizije i Pošte pristigao je i konvoj oklopnih vozila, u kojima su, kako se kasnije saznalo, bili pripadnici Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbednosti, ali oni na kraju nisu intervenirali.

Milošević se konačno tijekom narednog dana obratio javnosti kazavši da je pretrpio izborni poraz, čemu je prethodio njegov razgovor s Koštunicom.

Koštunica je 7. listopada 2000. položio prisegu pred zastupnicima Savezne skupštine, koji su zasjedali u Sava centru.

Prema tada objavljenim službenim podacima, Koštunica je na izborima 2000. godine dobio 50,24 posto glasova, a Milošević 37,15 posto.

Tijekom petolistopadskih prosvjeda ozlijeđno je više od šezdeset građana, a dvoje je izgubilo život, Jasmina Jovanović koja je poginula nakon što je pala pod bager i Momčilo Stakić, koji je doživio srčani udar.

Prosinca iste godine uslijedili su izvanredni republički izbori, na kojima je DOS osvojio gotovo dvije trećine glasova, navodi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close