Istraga

Pet osumnjičenika za ubojstvo Nemcova optuženi za naručeno ubojstvo

Vijesti / Flash | 31. 03. 2015. u 13:17 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petero osumnjičenih osoba uhićenih odmah poslije ubojstva ruskog opozicionera Borisa Nemcova optuženo je za "naručeno ubojstvo", priopćio je u utorak općinski sud u Moskvi.

U priopćenju suda se navodi da je pet osoba porijeklom iz ruskih republika Čečenije i Ingušetije optuženo prema članu 105 ruskog kaznenog zakona za "ubojstvo koje je počinila grupa ljudi s ciljem da se obogati ili po narudžbi" i naglašava da se istražitelji orijentiraju prema tragu o naručenom ubojstvu.

Podsjetimo, bivši zamjenik premijera i opozicioner Boris Nemcov ubijen je u noći s 27. na 28. veljaču u centru Moskve, blizu Kremlja, kad se vraćao kući s partnericom.

Ruske vlasti su uhitile su pet osoba u tjednu poslije ubojstva.

Glavni osumnjičeni bivši policajac Zaur Dadajev najprije je priznao krivicu, a zatim je povukao priznanje i izjavio da je ono iznuđeno mučenjem.

Ostale četiri osumnjičene osobe su izjavile da nisu krive.

Ruski dnevni list Kommersant je objavio u ponedjeljak, pozivajući se na blizak izvor, da je ruski Istražni odbor identificirao čovjeka koji je izvršitelje snabdio oružjem i vozilom korišteni prilikom izvršenja ubojstva.

Kritičari Kremlja tvrde da je Nemcov, poput ostalih značajnih opozicijskih osoba bio pod stalnim nadzorom, implicirajući moguću umiješanost državnih vlasti u njegovo ubojstvo. Kćerka ubijenog Nemcova ranije je za medije izjavila kako je predsjednik Vladimir Putin 'politički' odgovoran za smrt njenog oca.

U intervjuu u Italiji za BBC, Žana Nemcova je izjavila da njen otac bio "kritičar Putina, da se borio protiv njega, a ne protiv bilo koga drugog", i kazala je da krivi ruskog poredsjednika za njegovu smrt, prenosi agencija AP.

Kopirati
Drag cursor here to close