Svjesni i savjesni

Pet do 12: Koliko god izgledali mali, prosvjedi su veliki

Vijesti / Flash | 05. 09. 2014. u 14:29 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završeni su mirni prosvjedi građana ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, a Vijeće građana u BiH konkretne zaključke upućuje Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH te OHR-u.

Koordinator Vijeća Drenko Koristović kazao je Agenciji FENA da Vijeće građana u BiH, kao organizator današnjih mirnih prosvjeda, potpisuje zahtjeve kojim se traži „potpuna depolitizacija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, tužiteljstva, policije i sigurnosnih agencija“.

- Promptno procesuiranje svih privatizacijskih, kriminalnih procesa - od rata na ovamo. Tražimo i stopiranje svih daljnjih zaduživanja i pokretanje istraga o nenamjenskom trošenju istih sredstava - kaže on.

Koristović kaže da je  OHR-u upućen zahtjev da "visokom predstavniku budu vraćene Bonske ovlasti, koje će koristiti protiv svih onih koji krše, osporavaju i unazađuju put BiH u integracijskim tokovima, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom pogledu."

- Korištenje Bonskih ovlasti pogotovo protiv svih onih koji urušavaju integritet i suverenitet BiH, veličaju fašizam i negiraju genocid - kaže Koristović nakon današnjih mirnih prosvjeda koji su počeli u simboličnih pet minuta do 12 sati.

VG u BiH od domaćih nadležnih tijela traži "prekid svih sudskih procesa protiv sudionika demonstracija širom BiH od 5. veljače 2014. godine pa nadalje".

Građani su nezadovoljni radom izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti te međunarodnih organizacija u BiH od koje traže da konkretizira svoje aktivnosti. Nezadovoljstvo su danas iskazivali transparentima, zvižducima.

Koordinator Vijeća Drenko Koristović kazao je Agenciji FENA tijekom prosvjeda da je, iako slabog odziva, važno da je današnji skup zabilježen u javnosti i da će "međunarodna zajednica saznati da su građani nezadovoljni".

- Mene nikad nije zanimao broj demonstranata, zanimali su me samo odjeci naših prosvjeda. Koliko god izgledali mali, prosvjedi su veliki. Drago mi je da ima svjesnih i savjesnih ljudi da iskažu nezadovoljstvo radom nositelja vlasti, radom sudstva, tužiteljstva i policije, međunarodnom zajednicom - kazao je on.

Mišljenja je da "sve govori da su ovoj zemlji potrebne korjenite promjene, da se mora depolitizirati sudstvo, tužiteljstvo i policija i njene sigurnosne agencije koje su stavljene pod kontrolu političkih stranaka.“

- Ova država može naprijed samo kad bude procesuirala sav politički kriminal koji se dogodio u razdoblju poslije rata u BiH, kad se oduzme nezakonito stečena imovina - ističe.

Koristović je u izjavi za FENU poručio građanima da "izađu na izbore, posebno mladi i povjerenje daju novim, mladim snagama kojih ima".

- Treba ljudima dati šansu da se dokažu da znaju da rade za ovu zemlju i ovaj narod jer BiH bez mladeži koja bježi iz ove države nema napretka niti prosperiteta - kaže on.

Kopirati
Drag cursor here to close