Povremeni europejci

Pesimistični EU lideri: Unija je bila samo iluzija

Vijesti / Flash | 07. 05. 2016. u 08:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uzaludno je inzistirati na europskoj naciji, ali pitanje granica je pitanje zdravog razuma, poručio Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća.

''Premalo političara danas dijeli ideju o zajedničkom europskom projektu'', rekao je predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker, koji je sa svojim kolegama, liderima EU, u Rimu poručio da je 28-člani blok potkopan nacionalnim interesima i da mu nedostaje jedinstvena europska vizija.

''Imamo previše Europejaca na određeno vrijeme. U tome je problem'' rekao je Junvker na debati u talijanskoj prijestolnici o stanju EU. Izgubljeno zajedništvo Kako je objasnio, kad treba da se nešto uzme, svi su Europejci, dok mnogi postaju 'povremeni Europejci' kad treba nešto da daju. Prema njegovim riječima, 'stari zajednički osjećaj' zajedničkog kreiranja politike u EU je potpuno iščeznuo.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ukazao je da prioritet EU mora biti osiguravanje vanjskih granica tog bloka u trenutnoj migrantskoj krizi.

''Uzaludno je inzistirati na zajedničkom idealu europske nacije, ali je to prioritet i pitanje zajedničke politike zdravog razuma. Ideja jedne europske obitelji, jedne vizije je bila iluzija'', rekao je Predsjednik Europskog vijeća. Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz požalio se na lidere koji dolaze u Bruxlles i daju intervjue u kojima kažu da 'u Bruxellesu moraju braniti interese svoje zemlje'.

Euroskeptici jačaju Debata u Rimu održana je u trenutku kad se Velika Britanija priprema za ključni referendum o daljem članstvu u EU, koji će biti održan 23. lipnja, a euroskeptične stranke su prošle bolje nego ikad na posljednjim izborima za poslanike Europski parlament. Euroskeptici sada čine četvrtinu od 751 europskog zastupnika. Središnja tema euroskeptika je strah da bi EU mogla da evoluira u 'superdržavu' koja bi ograničila nacionalni suverenitet država članica, a navode da je integracija eurozone dokaz toga.

Kopirati
Drag cursor here to close