Stupa na snagu odmah

Perica Stanić imenovan za direktora SIPA-e

Vijesti / Flash | 05. 11. 2015. u 13:47 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu imenovalo Pericu Stanića za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Novinarima je to nakon sjednice potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, dodajući da rješenje o imenovanju stupa na snagu danom donošenja.

Stanića je predložio ministar Mektić nakon što mu je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH dostavio rang-listu uspješnih kandidata za poziciju direktora SIPA-e.

Na rang-listi uspješnih kandidata za poziciju direktora SIPA-e našli su se Tomislav Mirosavić s osvojenih 86,11 bodova; Davor Vidović (84,44 boda); Perica Stanić (82,22 boda); Slobodan Nikić (81,11 bodova) i Relja Kovač (62,77 bodova).

Vijeće ministara BiH je početkom kolovoza razriješilo Gorana Zupca dužnosti direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Mektić: Stanić ima najveće iskustvo u operativnim policijskim i poslovima rukovođenja

Vijeće ministara BiH je danas imenovalo Pericu Stanića za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potvrdio je novinarima nakon sjednice ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

"Nakon što je Agencija ostala bez direktora, Nezavisni policijski odbor je raspisao javni oglas i proveo proceduru za izbor novog direktora Državne agencije. Nakon provedene procedure, Nezavisni odbor je meni dostavio listu od pet uspješnih kandidata, a ja sam kao ministar imao ovlaštenje da s liste uspješnih kandidata jednog predložim za direktora SIPA-e", kazao je Mektić.

Dodao je da je, koristeći to svoje ovlaštenje, na današnjoj sjednici predložio Pericu Stanića za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu. Vijeće ministara BiH je usvojilo takvu odluku, odnosno donijelo rješenje o imenovanju Stanića za direktora SIPA-e. Rješenje stupa na snagu danom donošenja.

"Očekujem da novi direktor, nakon dolaska u Agenciju, odgovorno i profesionalno krene da rasvjetljavamo i otkrivamo najteže sigurnosne izazove koji su za nas u BiH prioritet, a to je terorizam, organizirani kriminal i borba protiv korupcije. To će biti prioritet koje će Ministarstvo sigurnosti dati toj agenciji i na osnovu toga će se cijeniti rezultati rada i odgovornost, ne samo novog direktora već i cjelokupne Državne agencije za istrage i zaštitu", istaknuo je Mektić.

Upitan što je presudilo da bude predložen baš ovaj kandidat, Mektić je odgovorio da se radi o kandidatu, a od danas direktoru, koji ima najviše policijskog staža koji je proveo u operativi na poslovima suzbijanja i otkrivanja kriminaliteta i rukovođenja i vođenja organizacionim jedinicama u okviru policijskih struktura.

"Dakle, cijenio sam da je čovjek koji ima najveće iskustvo u operativnim policijskim poslovima i poslovima rukovođenja policijskim organizacionim jedinicama u okviru policijskih struktura" pojasnio je Mektić.

Mektić je kazao da je donosena i odluka da se za direktora BHANSA-e izabere Davorin Primorac te njegova dva zamjenika.

Mini biografija Stanića

Novi direktor SIPA-e policijsku je karijeru započeo kao pomoćnik zapovjednika PS u Prnjavoru. Potom je uslijedilo napredovanje te je imenovan krim. inspektorom, a kasnije i zapovjednikom SJB Prnjavor. Nakon toga prelazi na poziciju zamjenika načelnika CJB Banja Luka, zatim glavnog inspektora u Upravi policije, a trenutno je na funkciji savjetnika direktora Policije RS.

Stanić je bio i član Policijskog odbora MUP-a RS, aktivno je sudjelovao u procesu reforme policije u BiH i bio je vođa ekipe MUP-a RS u pregovorima o reformi policije tijekom 2006. godine.

Podsjećanja radi, Stanić je u kumskim vezama sa Mektićem, i obojica su iz Prnjavora.

Kopirati
Drag cursor here to close