novi plan

Pentagon premješta zatvorenike iz Guantanama

Vijesti / Flash | 31. 03. 2016. u 09:09 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pentagon je priopćio svoj plan prema kojem će u sljedećim tjednima premjestiti deset zatvorenika iz pritvora u zaljevu Guantanamo u Kubi.

Ovaj potez je u skladu sa najavama administracije Baracka Obame, predsjednika Sjedinjenih Američkih Dražava, da žele potpuno zatvoriti zatvor u Guantanamu, u kojem su robijali osumnjičeni za terorizam.

Očekuje se da će zatvorenici napustiti Guantanamo u sljedećih nekoliko tjedana, ali iz vojske SAD-a nisu otkrili njihove nove destinacije, prenose britanski mediji. Tariq Ba Odah, jemenski državljanin koji je dugo vremena štrajkao glađu, bit će među zatvorenicima koji će biti premješteni, povrdio je jedan američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

U Guantanamu trenutno je zatočen 91 zarobljenik u usporedbi sa oko 800 koliko ih je bilo 2002. godine. Predsjednik Obama je rekao da želi premjestiti zatvorenike u njihove matične zemlje ili u civilne i vojne zatvore u SAD-u.

Zaljev Guantanamo je američka pomorska vojna baza na jugoistoku Kube. Bivši američki predsjednik Geroge W. Bush je nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine u New Yorku u bazi otvorio zatvor za osumnjičenike za terorizam.

Jedna od mnogih primjedbi udruženja za ljudska prava odnosila se na činjenicu da je većina zatvorenika bila u pritvoru bez optužbe i suđenja.

Kopirati
Drag cursor here to close