obrana

Pentagon povećava proračun

Vijesti / Flash | 02. 02. 2016. u 13:03 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki tajnik obrane Ashton Carter će u utorak otkriti plan proračuna Pentagona za 2017. godinu s dodatnim financijama za nove mini dronove u borbi protiv Islamske države i pojačanje američkog prisustva u istočnoj Europi.

Prema jednom dužnosniku obrane, proračun Pentagona za fiskalnu 2017. godinu (1. listopada 2016. do 30. rujna 2017. godine), bi se trebao povećati na 524 milijarde dolara, što je više za 59 milijardi u usporedbi s prošlom godinom. Bit će povećan “fond za operacije u inozemstvu” i za borbu protiv grupe Islamska države (IS).

Drugi dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, precizirao je da bi proračun uključio sedam milijardi dolara samo za borbu protiv IS-a, što je povećanje od 35 posto u usporedbi s prošlom godinom. Vojni proračun Sjedinjenih Američkih Država je najveći u svijetu i prelazi čak ukupne proračune osam drugih velikih oružanih snaga u svijetu.

Ashton Carter u utorak treba istaknuti “stanje prijetnji” naročito s Rusijom otkada je ona pripojila Krim u 2014. godini, dodao je prvi vojni dužnosnik u razgovoru za novinsku agenciju AFP, koji je želio ostati neimenovan. On je također rekao da će državni tajnik obrane priopćiti znatno povećanje američkog vojnog prisustva u istočnoj Europi, posebno u Estoniji i Rumuniji, zbog suočenju s ruskom prijetnjom.

Ashton Carter se sprema također otkriti nove letjelice koje su do sada bili top-tajna. Radi se o malim dronovima koji mogu letjeti u formaciji, rekao je neimenovani treći dužnosnik obrane.

Kroz proračun bi trebali biti poznati i planovi Pentagona za borbene avione A-10 koji su razvijeni u 1970-tim godinama i trebali su biti povučeni, ali su postali vrijedno sredstvo u borbi protiv džihadista i njihova upotreba će biti produžena.

Američki tajnik za obranu bi trebao održati govor u utorak u Washingtonu. Kompletan proračun obrane će biti poznat sljedećeg tjedna, naveo je Le Figaro.

Kopirati
Drag cursor here to close