U sljedećih 10 godina

Pendeš: Treba nam 330 milijuna KM za modernizaciju vojne opreme

Vijesti / Flash | 19. 08. 2016. u 12:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš izjavila je da u Ministarstvu i Oružanim snagama BiH očekuju odobravanje najmanje 330 milijuna KM proračuna u sljedećih deset godina, iz prostog razloga što oprema naslijeđena od entitetskih ministarstva obrane ne može vječno trajati.

''Bosna i Hercegovina je kada je riječ o tom pitanju otprilike u balansu sa zemljama regije, ali je nitko ne sprječava da modernizira vojnu opremu'', kazala je Pendeš na press-konferenciji o aktualnom stanju i prioritetima u radu Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

Za tekuće probleme u resoru, izražene posebno u posljednje vrijeme, rekla je da su vezani za proces javnih nabavki i nezadovoljstvo vojnika naknadama koje nemaju karakter plaća. Ona razumije, kaže, nezadovoljstvo deminera, na primjer, koji radno vrijeme provode na opasnim poslovima, pilota koji lete i vojnika na stražama, ali dodaje da je u ovom slučaju oslonac Zakon o plaćama i očekuje da će do kraja rujna biti završeni pravilnici koji tretiraju više pitanja vojničkog statusa.

Smatra da iduće godine neće biti problema u dostavi optimalnih količina nekih prehrambenih artikala vojsci, dok u opskrbi gorivom ni sada nema problema.

''Plaća bh. vojnika je 630 KM bez ostalih naknada, a s njima 920 KM. U Srbiji, na primjer, plaća je 250 eura, Crnoj Gori 350 eura, a u Makedoniji 300 eura'', navela je ministrica Pendeš.

Najavila je za iduću godinu nabavku i opremanje Oružanih snaga uniformama novog dizajna.

Što se tiče neperspektivne vojne imovine, ustvrdila je da se vodi računa o njenom kvalitetnom osiguranju, ali i dodala da ''tu ne možemo očekivati kamere, na primjer''.

''Za 11 lokacija ove imovine Ministarstvo požuruje entitetske vlasti da ih preuzmu'', kazala je.

Od kadrovskih pitanja je navela da je u tijeku natječaj za prijem časnika i najavila skori interni natječaj radi pružanja prilike vojnicima s odgovarajućom stručnom spremom.

''Od vojnika koji prekidaju ugovore s Oružanim snagama, 80 posto čini to samovoljno zbog starosne granice od 35 godina i svake godine se vrši kadrovsko zanavljanje jednako broju onih koji napuštaju. U 2016. godini je proces prijema izražen'', kazala je ministrica obrane.

Ona je zadovoljna što je plan deminiranja potpuno završen u prvom polugodištu 2016. godine, isti trend očekuje i u drugom, te i civilno-vojnu suradnju ocjenjuje dobrom.

Zadovoljna je i operativnošću vojske i time što Ministarstvo obrane, kako je rekla, može potpuno odgovoriti zakonskim zadaćama. O problemima na terenu svakog mjeseca raspravljaju stručni kolegiji kojih od 1. travnja ima 16 u Ministarstvu.

Na novinarsko pitanje da li oružje koje prodaje Bosna i Hercegovina završava u Siriji, odgovorila je da Ministarstvo, osim što nije prodalo nijedan komad naoružanja, streljiva ili minsko-eksplozivnih sredstava, nije dalo nijednu suglasnost za prodaju u zemlju pod embargom.

Upitana za problem vezan za nabavku velikih količina vojničkih konzervi kojima ističe rok trajanja, Pendeš odgovara da je i sama iznenađena obujmom nabavke te da je pokrenut postupak vraćanja proizvođačima i odgovornosti za kupovinu tolike količine.

Na ovoj press-konferenciji je na novinarska pitanja odgovarao i zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH, general Mirsad Ahmić.

Potvrdio je zastarjelost dijela izrazito skupe opreme zračnih vojnih snaga za osmatranje i javljanje (radarskog sustava) i dodao da su BiH i još neke zemlje regije uključene u projekt balkanske regionalne suradnje.

Kopirati
Drag cursor here to close