Glasovali za cjelovitost

Pejić: BiH je matična domovina Hrvata

Vijesti / Flash | 28. 02. 2017. u 16:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH Marinko Pejić smatra kako današnji hrvatski politički predstavnici u BiH često prešućuju da je Hrvatski nacionalni pokret u BiH, od samog početka politički bio usmjeren na jačanje državnosti BiH i rješavanje hrvatskog pitanja kroz bh. državno pitanje.

U priopćenju za javnost upućenim u povodu Dana neovisnosti BiH Pejić podsjeća kako je Vlada Republike BiH prije 25 godina organizirala referendum o neovisnosti, suverenosti i cjelovitosti BiH, na kojemu je neovisnost izglasana sa 63,35 posto glasova od ukupnog broja glasača, prenosi Fena.

"Na potpuno legitimnom referendumu, provedenom temeljem demokratski izražene volje većine stanovnika BiH, Hrvati su, kao konstitutivan (ustavan) narod, masovno glasovali za neovisnost, suverenost i cjelovitost BiH. Ono što današnji hrvatski politički predstavnici u BiH često, svjesno ili nesvjesno, prešućuju jest da je na samom početku Hrvatski nacionalni pokret u BiH, koji su predvodili Stjepan Kljuić, Ivan Markešić, Damjan Vlašić, Jerko Doko, Jure Pelivan, Milivoj Gagro i drugi, politički bio usmjeren na jačanje državnosti Bosne i Hercegovine i rješavanje hrvatskog pitanja kroz bosanskohercegovačko državno pitanje", ističe Pejić.

Podsjeća kako je tvorac referendumskog pitanja bio ugledni mostarski odvjetnik, zastupnik u Skuštini RBiH i član HNV BiH Damjan Vlašić, te kako su hrvatski intelektualci iz Sarajeva bili stajališta da hrvatska nacija jest njihova matična nacija, ali im Republika Hrvatska nije matična ni rezervna domovina.

"Matična (i jedina) domovina im je Bosna i Hercegovina i otuda je razumljivo da su intelektualci Hrvati u Sarajevu, na samom početku trgovine o BiH, potpisali peticiju u kojoj se traži priznanje BiH i odustajanje od bilo kakvih podjela na etničkom principu", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close