Anarhija All Over

Pećanac: Policijske službe moraju postupiti po naredbi Suda

Vijesti / Flash | 14. 01. 2015. u 07:16 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac, gostujući u emisiji "Danas" Radija Bosne i Hercegovine komentarisao je nedavni pretres prostorija portala Klix.ba., ocijenivši da je u ovoj situaciji došlo do zamjene teza.

"Mislim da je došlo do zamjene teza u ovoj situaciji. Ministarstvo unutarnjih poslova, Uprava policije i svaka policija, bez obzira da li je to sarajevska ili bilo kojeg drugog kantona, ili policija Republike Srpske, mora postupiti po naredbi Suda - kazao je Pećanac.

Dodao je da ne dolazi u obzir da policija razmišlja hoće li ili neće izvršiti naredbu, podsjećajući da u naredbi piše, pored onoga što treba činiti, i koje će policijske agencije izvršiti tu naredbu.

"Prema tome, u ovom trenutku možete dobiti od Suda naredbu od svakog direktora, ministra, premijera, do članova Predsjedništva za pretres i za neke druge aktivnosti, a Sud će u svojoj aktivnosti reći koje će to agencije uraditi. Jedino, ako je prilikom izvršenja naredbe došlo do nekih propusta, onda Unutarnja kontrola, odnosno Jedinica za profesionalni standard unutar MUP-a, može reagiratri i ispitati da li je došlo do nekih propusta i koje su vrste i težine - pojasnio je Pećanac, uz opasku "da nema teorije pustiti policiju da razmišlja da li će izvršiti naredbu".

Precizira da bi onda došlo do anarhije, odnosno da policija ne smije razmišljati hoće li ili ne izvršiti naredbu.

"Ona naredbu ne smije ni komentirati. Zato se i zove naredba Suda. Ovdje je sad nekom interesantno zašto policija iz RS-a? U naredbi Suda piše koje će policijske agencije i koji predstavnici policijskih agencija biti na licu mjesta. Na kraju, da vam kažem vrlo iskreno, pa mi smo radili kao MUP Kantona Sarajevo i na Sokocu, radili smo i u Širokom, radili smo i u Mostaru, radili smo u Banjoj Luci", navodi Pećanac.

Istovremeno, konstatira da ne vidi razloga zašto sve policijske agencije u okviru svojih poslova i nadležnosti ne bi radile na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.
"Mi stalno govorimo hoćemo Bosnu i Hercegovinu. Puna su nam usta Bosne i Hercegovine. A kad treba od sebe poći, onda kažemo-neka, mi hoćemo državu samo prema drugima, a ne prema sebi - upozorava Pećanac, uz ocjenu da se naredba suda mora poštovati.

"Ovdje više to nema veze tko je personalno ministar, tko je policijski komesar, šef kriminalističke policije itd. Tu tko god bio, tko god došao na to mjesto, tko god radio te poslove, on mora izvršiti naredbu. Pa što bi tek pitali Vi, bilo tko drugi, javnost, da je netko došao, smogao hrabrosti i rekao: „Ja neću izvršiti naredbu Suda“? Bez obzira da li se odnosi na ovaj konkretan slučaj ili bilo koji drugi", kazao je Pećanac za Radio BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close