Vijeće ministara

Ministri HDZ-a bili protiv: PCR i dalje uvjet strancima za ulazak u BiH, izuzetak tri zemlje

Protiv su bili ministri iz HDZ-a.
Vijesti / Flash | 31. 05. 2021. u 13:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara danas nije usvojilo prijedlog odluke o novim uvjetima za ulazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu. To znači da osobe koje su cijepljene ili prebolovale korona virus i dalje ne mogu ući bez negativnog PCR testa.

Protiv su bili ministri iz HDZ-a.

Odluka podrazumijeva da će u BiH, bez PCR testa, moći ući samo državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a svi ostalo stranci će pri ulasku u BiH morati pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Takođe, Vijeće ministara BiH danas nije usvojilo ni da se strancima omogući ulazak sa negativnim brzim antigenskim testom.

Ove odluke zasigurno će izazvati novo ogorčenje radnika iz sektora turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva, ali i drugih branši. Popuštanje mjera na granicama je bila nada za spas turističke sezone, ali i gospodarstvo koja trpi ogromne posljedice.

Podsjetimo u rujnu prošle godine je donesena odluka o izmjenama uslova za ulazak stranaca. Tako je svim stranim državljanima, osim za susjede Hrvate, Srbe i Crnogorce, potreban negativan PCR da bi ušli u BiH.

Iako je u tijeku imunizacija ljudi širom svijeta, a veliki broj osoba je već prebolio Covid-19, vlasti BiH ni danas nisu prepoznale značaj da na vrijeme prošire mogućnosti ulaska u zemlju, na prvom mjestu zbog turizma.

Odluka je pala u paketu sa liberalizacijom viznog režima za državljane Saudijske Arabije, a protiv su bili ministri iz HDZ-a.

Podsejćamo, Europska komisija predložila je danas da sve zemlje EU postupno ublaže ograničenja za putovanja preko ljeta pošto broj cjepiva protiv Covida-19 nastavlja da raste, a ozbiljnost pandemije Covid-19 u bloku da opada. Komisija je preporučila da potpuno cijepljene osobe trebaju biti izuzete iz testiranja ili karantene kada putuju iz jedne zemlje Unije u drugu. Izvršno tijelo Unije pokušava ujednačiti mjere o putovanjima na razini čitavog bloka.

Kopirati
Drag cursor here to close